Pécsiek nyerték a dunaújvárosi robotversenyt

2010.04.21. 14:06
Önműködő robotokat programozó fiatalok versenyeztek a Dunaújvárosi Főiskolán április 19-20-án. A szingapúri RoboCup-on Pécs, míg a londoni, középiskolásoknak szóló versenyen Hódmezővásárhely csapata képviseli Magyarországot.

Tizenöt felsőoktatási intézmény és kilenc középiskola csapata küzdött a II. Robotino Olimpia és Mobil Robot Kupán. A versenyzőknek úgy kellett a robotokat programozniuk, hogy azok külső irányítás nélkül végezzék el a feladataikat. A tét a londoni és szingapúri világversenyekre való kijutás volt. Londonban a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Gregus Máté Tagintézménye, a szingapúri RoboCup világversenyen pedig a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának csapata képviseli hazánkat.

A csapatok azonos feltételekkel indultak, mindenkinek ugyanolyan Festo Robotino robotot kellett programoznia. A feladatot, illetve a robot kiegészítőit csak a versenynap reggelén ismerték meg a résztvevők.

A Robotino 30 centiméter magas önjáró oktatórobot, amely érzékeli a környezetét és reagál is rá. Észleli az akadályokat, képes kikerülni azokat és utasításra célt tud megközelíteni. A vezérlő számítógéppel vezeték nélküli kapcsolattal kommunikál, de teljesen autonóm működésre is képes a megírt és letöltött program szerint.

Eredmények

Egyetem/Főiskola:

1. Pollino - PTE PMMK

2. Power On - ELTE

3. Magitronics - BME

Középiskola:

1. KZS Team - HISZK Grtegus Máté Tagintézmény

2. PÁGISZ - Pattantyús-Á. Géza Szki és ÁMK

3. EvolutioN - Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM