Zalán
9 °C
19 °C

Mindenbe processzort rakna az AMD

2005.02.02. 15:30
A második legnagyobb chipgyártó szerint nemcsak asztali számítógépekben és szerverekben van helye a jelenleg használt x86-os processzoroknak, hanem a hordozható és az otthoni médialejátszókban is. Az AMD az alacsony fogyasztású és olcsó Geode-processzoroknak próbál piacot találni.

Az AMD először tavaly novemberben jelentette be, hogy új fogyasztói piacokat akar meghódítani a Geode processzorokkal, és hogy elsősorban a multimédiás eszközöket venné célba. A gyártó először a jelenlegi többfunkciós Geode chip új változatával rukkol elő, az elkövetkező években - 2006-ban és 2007-ben - pedig meghatározott feladatokra hangolt chipekkel árasztja el a piacot.

Több kell nekik

Az elektronikai cégeknek valószínűleg komolyabb operációs rendszert kell használniuk, ha még több funkciót akarnak beépíteni eszközeikbe, és kézenfekvő választás lehet a számukra a pécékben is használt x86-os platform, amelyen többféle operációs rendszer és tízezer különféle szoftver futtatható. Persze nem arról van szó, hogy az AMD még a kenyérpirítóba is számítógépet rakna, a cég csupán abban reménykedik, hogy a gyártók az RISC és MIPS architektúra helyett a jövőben x86-ot raknak a lejátszókba.

Elemzők szerint azonban a cég új stratégiája meglehetősen kockázatos, mivel a National Semiconductor, a Geode processzorok eredeti gyártója hasonló tervekkel rendelkezett, aztán belebukott. A pécés szoftverek kódja ráadásul túl nagy és összetett a parányi eszközökhöz, ezért teljesen mindegy, hogy mennyi van belőlük, és az x86-on kívül már számos más platformon fut a Linux, mondta el a Cnetnek Kevin Krewell, a Microprocessor Report főszerkesztője.

Árkérdés

Bár az AMD a többiekénél olcsóbb x86-os chipeket akar piacra dobni, az ár továbbra is fontos kérdés lesz, hiszen a RISC és MIPS chipek már most olcsóbbak, mint az x86-osak. Az új Geode chipek áráról azonban most még keveset tudunk; mindenesetre Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója novemberben bejelentette, hogy valamikor hamarosan egy dollárét árulnak majd processzorokat.

Az AMD egyik legfőbb Geode-processzoros projektje a Personal Internet Communicator kifejlesztése, amely egy olcsó, számítógépszerű, internetezésre alkalmas eszköz, amely körülbelül ötvenezer forintba kerül.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.