Ágnes
-13 °C
0 °C

Az AMD alázza az Intelt

2005.10.21. 14:17
Az Intel csak jelentős késéssel jelentette meg kétmagos szerverprocesszorát az AMD-hez képest, ráadásul az új termék meglehetősen gyászos képet mutat: a tesztek alapján kétmagos Xeon nem csak többet fogyaszt, lassabb is mint az Opteron.

Egy energiaéhes lassú dög az új kétmagos Xeon az Opteronnal összevetve - írta meg a Register. A GamePC megszerzett egyet a Paxville kódnevű új Xeonokból, melyeknek az Intel saját bevallása szerint 135-150 wattot szabadna fogyasztaniuk. A teszt során azonban előfordult hogy 430 wattra ugrott a teljesítményfelvétel, míg a kétmagos Opteronok sosem fogyasztottak 300 wattnál többet. Még a leggyorsabb, 2,4 gigahertzes Opteron is kevesebbet fogyaszt, mint a leglassabb, 2,4 gigahertzes Xeon, arról nem is beszélve, hogy ebben az összevetésben már ötven százalékos a sebességkülönbség az AMD javára.

Küszködnek

Mindez csak azért érdekes, mert az Intel régóta esküdözik, hogy újításainak köszönhetően a fogyasztás növekedése nélkül gyorsítja tovább processzorait. Egyebek között ezeknek a fejlesztéseknek és elképzeléseknek köszönhető a kétmagos rendszerek megjelenése. Az Apple is azért cserélte le az IBM-et az Intelre, mert ez utóbbi meggyőzte: képes a G5-ösnél gyorsabb, de szerényebb igényű processzort készíteni.

A mostani eredmény azonban kiábrándítónak tűnik a Register beszámolója alapján: a kétmagos Xeon minden idők legjobban melegedő Intel processzora. Pedig a legnagyobb processzorgyártó komoly energiákat öl abba, hogy processzorai pont ezzel ellentétes képet mutassanak magukról, és az ígéretek szerint a 2006-ban érkező utód már jobb mutatókkal rendelkezik majd.

Van még...

Ez pedig igencsak jót tenne az Intelnek, hiszen a Paxville nem csak sokat fogyaszt, de lassú is. A GamePC tesztjei alapján sokszor a leggyengébb, 1,8 gigahertzes kétmagos Opteron is lealázta a leggyorsabb, 2,8 gigahertzes Xeont, de a 2 gigahertzes AMD már szinte minden esetben gyorsabb volt az Intel csúcsprocesszoránál, negyven százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett. A 2,4 gigahertzes Opteron pedig elérhetetlen a Xeonnak, legalább harminc-, de esetenként száz százalékkal gyorsabbnak bizonyult annál.

Egyedül azokban az alkalmazásokban faragott valamennyit a hátrányából az új Intel processzor, amelyeket többszálas adatfeldolgozásra programoztak - tehát a szerveralkalmazásokban, így e tekintetben nem annyira rossz választás a Paxville.

Mindent összevetve azonban a 2,4 gigahertzes kétmagos Opteron nagyjából annyiba (félmillió forintba) kerül, mint az új, 2,8 gigahertzes Xeon, miközben mind sebességben mind fogyasztásban lényegesen jobb eredményeket hoz annál.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.