Miklós
-7 °C
2 °C

Tíz évig tart az izotópos akksi

2005.06.18. 10:38
A Rochesteri Egyetem kutatásai nyomán alapított BetaBatt olyan elemeket gyárt, amelyek radioaktív bomlásból nyerik az energiát.

A jövő olyan csatamező, amelynek sárhabjában apró rádiós érzékelők tömege hever. Az érzékelőhöz különböző okokból nem lehet szerelőt kiküldeni, működtetését ezért nem lehet rövid élettartamű zsebteleppel biztosítani. A fejlettebb megoldások közül az üzemanyagcellás akkumulátor azért nem játszik, mert előállítása méltatlanul drága, a napelem pedig azért nem, mert fényt igényel, amelyből egy nukleáris télben viszonylag kevés áll rendelkezésre.

A problémára a BetaBatt által május végén bejelentett nukleáris akkumulátora a megoldás. A közvetlen energiakonverziós cella (DEC) jellemzői: több mint egy évtizedig szolgáltat energiát, de abból keveset - mobiltelefon üzemeltetésére tehát nem alkalmas, viszont kiválóan használható az Antarktiszra telepített mikroérzékelők vagy a szívritmusszabályzók működtetésére.

Majdnem szelíd sugár

Az eszköz veleje a hidrogén radioaktív izotópja, a trícium. A 12,3 év felezési idejű trícium bomlásakor nagy sebességű elektronokból álló bétasugarakat bocsát ki, amelyek egyébként nem képesek áthatolni a bőr legfelső hámrétegén, vagyis viszonylag veszélytelenek, már ha nem lélegzi be őket az ember.

A bomló trícium elektronokkal bombázza a diódát, amelyen áram keletkezik. Az elektronok leghatékonyabb felhasználását úgy segítik elő, hogy a BetaBatt elnöke és vezető feltalálója, Larry Gadeken koncepciói alapján a tríciumot habosított szilícium mikrobuborékaiba töltik. Az előállítás legköltségesebb része maga az izotóp, amely az atomenergia előállításának mellékterméke.

Bevetés a senkiűrjében

A BetaBatt jelentős ügyfelekre találhat az űrügynökségekben, amelyek érdeklődnek a könnyebb és biztonságosabb izotópos energiaforrások iránt. (A Voyager plutóniumalapú rádióizotópos hőgenerátora várhatóan 2020-ig üzemelteti a szondát.)

A nukleáris akkumulátor ugyanakkor versenyre kényszerülhet a továbbfejlesztett lítium-elemekkel, emellett a Cornell Egyetemen folyik egy ugyancsak tríciumon alapuló akku, az úgynevezett Radioizotópos Piezoelektromos Generátor fejlesztése - ennek első prototípusa pár év múlva készülhet el.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.