Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Antraxdetektor palmtopra

2002.01.30. 19:37
Digitális kamera, MP3-lejátszó, drót nélküli modem és egyebek mellett mostantól antraxdetektor is szélesíti a kéziszámítógép-kiegészítők palettáját. Egy dán cég olyan olcsó, cserélhető biochipeket fejlesztett ki, amelyeket a kéziszámítógépes modulba helyezve a vérből házilagosan is kimutathatóvá válik többek között az antrax, a HIV, vagy éppen a vércukorszint.
A koppenhágai Cantion magánvállalat olyan biochipeket épít a kéziszámítógép-modulokba, amelyek számos olyan orvosi-biokémiai teszt elvégzését automatizálhatják, melyeket ma még csak szaklaboratóriumokban végeznek, és napokig kell várni az eredményükre.

A cég elsősorban az orvosok érdeklődésére számít, hiszen az ő munkájukat jelentősen megkönnyítik majd a csináld-magad modulok, ráadásul a vizsgálatok díja is náluk csapódik majd le a laboratóriumok helyett.

Nem csak a Cantion gyárt biodetektorokat, de nekik jutott először eszükbe a kéziszámítógépes modulok ötlete, ami jelentősen csökkenti a készülékek árát: a ma kapható biochipes műszerek ára ötezer dollártól kezdődik.

A Cantion moduljában a tulajdonképpeni vizsgálatot végző, egyszer használatos, cserélhető biochip mindössze 50 dollárba kerül. A chipekben kórokozó-specifikus molekulák találhatók, amelyek a kórokozó jelenlétében kémiailag megkötik azt, ami a közeg elektromos ellenállásának változásával jár együtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.