Judit
-2 °C
8 °C

Jön a reptéri szuperszkenner

2002.08.29. 13:23
Egy újonnan kifejlesztett berendezés képes akár több réteg ruhán keresztül azonosítani az elrejtett folyadékokat, műanyagokat, kerámiákat, robbanóanyagokat és az egyéb, nem fém alapú fegyvereket. A mintegy 10 másodperces letapogatás során az ártalmatlan utasok közül kiszűrik a potenciális veszélyforrásnak minősülő egyéneket.
Az amerikai Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) kifejlesztett egy teljes testfelületet ellenőrző 360 fokos holografikus szkennert. Noha a készülék éppolyan futurisztikus, mint az Emlékmás című filmben Schwarzeneggeren alkalmazott átvilágító, azzal ellentétben a 3-D Body Holo Scanner nem használ röntgensugarakat a valós idejű képek megjelenítésére.

Repülőterekre tervezték

A rendszert eredetileg az amerikai légügyi hatóság (FAA) engedélyével a repülőtéri ellenőrző pontok megerősítésére szánták. Sok prototípust teszteltek az évek során, és az érdeklődés tavaly szeptember után ismét felélénkült.

Az eljárást nemrégiben licencelték a kaliforniai SafeView fejlesztőcégnek. A piacképes termék megjelenésére viszont még 12-18 hónapot kell várni, írta a Wired.

Fémkeresőnek álcázták

A külsőleg hagyományos fémdetektorra hasonlító szerkezet rendkívül magas frekvenciájú, alacsony energiájú rádióhullámokat sugároz az ellenőrzés alá vont személy teljes testfelületére. Az egy centiméteres hullámhosszú sugárzás képes áthatolni a ruházaton, és a testfelületről, illetve a ruhába, ruha alá rejtett tárgyakról verődik vissza.

Az így gyűjtött információ nagy teljesítményű számítógépbe kerül, amely részletes 3D képet hoz létre. A képernyő előtt ülő személyzet a gyanús anyagok jeleire figyel. Mivel a rendszer képes a ruha alá látni, a polgárjogi szervezetek a magánszféra sérülésétől tartanak.

Pucér nő helyett androgün sziluett

A magánszféra védelme miatt nem helyeztek még el ilyen készülékeket a repülőtereken, mondta el Greg Koller, a PNNL menedzsere. Elmondása szerint a mérnökök megértik a magánszférát féltők aggodalmait, és átprogramozták a rendszert, hogy az elrejtett tárgyak a kijelzőn egy nemi jegyeket nem tartalmazó virtuális próbababán, vagy pusztán egy emberi sziluetten jelenjenek meg.

Így a gyanús tárgyakat anélkül vizsgálhatnák, hogy az adott személy képe megjelenne az operátor előtt. A SafeView szerint a magánszférát féltők aggodalmait a kereskedelmi forgalomba hozás előtt el tudják oszlatni.

Százezer dollár

A szuperszkenner ára a hagyományos fémdetektorokénak legalább tízszerese lesz, és elérheti a százezer dollárt. Egy röntgensugarakat alkalmazó táskákat átvilágító berendezés egyébként 50 ezer dollárba kerül.

"A jelenleg az ellenőrzés széles körben alkalmazott alapja a fémdetektor. Ennek történelme során számtalan téves riasztást és átengedett fegyvert jegyeztek már fel" - mondta Rick Rowe, a SafeView ügyvezetője. Véleménye szerint ezen problémák többségét vállalható költségek mellett meg tudják majd oldani.

Tömeggyártásban olcsóbb

A vállalat arra számít egyébként, hogy az árak meredeken zuhanni fognak, amint meglódul a kereslet a szkenner iránt, és beindul a szerkezet tömeggyártása. Bár alapvetően a repülőterek biztonságának növelésére fejlesztették ki, a szkenner gyakorlatilag bárhol megjelenhet, ahol nagy számú belépőt kell gyorsan ellenőrizni.

Mike Lyons, a SafeView igazgatósági elnöke szerint a szkenner helyet kaphat a metrók, bíróságok és követségek bejáratánál, sőt kiválthatja a börtönökben rendszeres motozásokat is. Véleménye szerint az eszköz sikeres lehet a nagy tömegek által látogatott rendezvényeken, például a sportpályákon, koncerttermekben, múzeumokban és bevásárlóközpontokban.

Tolvajok ellen is hasznos

A projektet vezető Doug McMakin más felhasználási lehetőséget is lát a szkenner számára. Amellett, hogy mit visznek be egy épületbe, akár az is érdekes lehet, hogy mi hagyja el azt.

A készülék különleges alkalmazási lehetősége lehet a divatipar, az egyedi készítésű ruhák piaca. Mivel az eljárás pontos 3D képet alkot az érintett személy testéről, a beszkennelt térbeli ábra a szabók kezében tökéletesen illeszkedő ruhává alakulhat. A SafeView szerint már több nagy amerikai cég érdeklődött a technológia iránt, hogy jómódú ügyfeleinek így készítsen méretre szabott ruhát.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.