Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bluetooth lesz az új wifi

2006.03.29. 16:26
Elektronikai cégek úgy döntöttek, hogy a bluetooth lesz a jövő adatátviteli szabványa, már ami az otthoni szórakoztató-elektronikai eszközök közötti drótnélküli kapcsolatot illeti. Az új technológia várhatóan jövőre debütál, de termékek csak 2008-ban kerülnek a boltok polcaira.

Végleg eldőlt, hogy a bluetooth jövőbeni változatai az ultrawideband (UWB) technológiára épül majd. A drótnélküli adatátviteli technológia fejlődéséért felelős szervezet szerdán bejelentette, hogy a WiMedia Alliance (WMA) által meghatározott UWB-változat alapjaira építi fel az új bluetooth szabványt. Mindez a végfelhasználók szempontjából annyit jelent, hogy hamarosan bluetooth kapcsolaton mennek majd át a minőségi videók és zenék egyik eszközünkről a másikra.

Teljesen más

Az új bluetooth persze messze nem azt a minőséget nyújtja majd, mint a mostani, az ultrawideband technológia ugyanis akár másodpercenként száz megabites adatátviteli sebességre is képes, azaz százszor gyorsabb a bluetooth alapváltozatánál. Az új eszközök hatótávolsága várhatóan tizenöt méter lesz, tehát elképesztően nagy nappali kell ahhoz, hogy az eszközök a nagy távolság miatt ne tudjanak kommunikálni egymással.

Várhatóan másfél év múlva jelennek meg az első ultrawideband csipek és a rájuk épülő prototípusok, a végleges termékek megjelenésére azonban több mint két évet várni kell.

Hat gigán túl

A bluetooth technológia fejlődéséért felelős Bluetooth SIG munkacsoport szerint az ultrawideband bevezetése megmenti őket a 2,4 gigahertzes frekvenciatartomány korlátaitól, amelyen most a bluetooth működik. A bluetooth következő generációja a 6 gigahertz fölötti spektrumot használja majd, amely nemcsak drótnélküli fejhallgatók, egerek, billentyűzetek és telefonok, hanem nagyobb adatátviteli sebességet igénylő drótnélküli eszközök megjelenését is lehetővé teszi.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!