Emánuel
3 °C
12 °C

Újjáéled a Commodore 64

2003.07.16. 11:13
A legendás számítógép rajongói a jövőben egyetlen hivatalos portálon juthatnak majd hozzá a C64 szoftverekhez. Bármily meglepő, néhány elszánt fejlesztő még ma is készít játékokat erre a platformra, sőt, néhány hónap múlva új Commodore hardverek fognak megjelenni a piacon.
A Commodore 64 húsz évvel ezelőtt debütált az informatikai piacon, az eredeti fejlesztő cég azonban 1994 áprilisában végleg bezárta kapuit. Ennek ellenére a számítógépnek és a játékoknak még ma is több mint hatmillió hűséges rajongója van. A hosszú ideig tartó siker részint azoknak az emulátoroknak köszönhető, amelyek szinte bármilyen mai hardver- és szoftverkörnyezetben lehetővé teszik a klasszikus alkalmazások futtatását. A Tulip sajtóközleménye szerint több mint hatezer játék készült C64-re, és ez az egyik legismertebb márkanév a piacon.

Csak egy maradhat

Jelenleg a hollandiai Tulip Computers a Commodore márkanév tulajdonosa. A vállalat a napokban megállapodást kötött az Ironstone vállalattal, amely komoly előrelépést jelenthet a Commodore márkanév felélesztésében. Az Ironstone feladata egy olyan hivatalos C64 portál kiépítése lesz, amely egy helyen gyűjti össze a rajongókat. Az Ironstone megkapja a Commodore 64 márkanév kizárólagos használati jogát, de cserébe a Tulip minden szoftverletöltés, előfizetés és hirdetés után licencdíjat kap.

A C64-es közösség már több száz nem hivatalos weboldalt készített, de a Tulip szeretné elérni, hogy az emberek inkább az Ironstone hivatalos oldalát használják, ahol természetesen fizetniük is kell a tartalomért. Jelenleg több mint háromszáz oldal használja jogtalanul a Commodore márkanevet.

A Tulip a sajtóközleményében bejelentette, hogy a következő hónapokban több olyan hardvert fog bemutatni, amelyen Commodore emulátor fut.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.