Emánuel
3 °C
12 °C

Mp3 az üzemanyagcellán

2005.09.20. 10:30
Két éven belül a boltok polcaira kerülnek a metanolos áramforrások, ígéri a Toshiba, miután évekig halogatta a technológia bevezetését.

Bejelentette a Toshiba, hogy már a 2007-es piaci megjelenésre készülve teszteli metanolos üzemanyagcelláit, amelyekben kémiai reakcióval keletkezik áram, adta hírül a Cnet. Bár sokak szerint azért van szükségünk üzemanyagcellákra, mert így különféle mérgező anyagoktól kímélhetjük meg a környezetünket, a fejlesztőket sokkal egyszerűbb okok motiválják: az ilyen technológiára épülő megoldások tízszer több áramot tárolnak, mint egy ugyanolyan nehéz lítiumion aksi.

Csöppnyi áram

Jelenleg kétféle üzemanyagcellát fejleszt a Toshiba. A száz milliwattos változat 3,5 milliliter üzemanyaggal harmincöt órás készenléti időt biztosít a kisebb flashmemóriás zenelejátszóknak, a háromszáz milliwattos változat pedig 10 milliliter üzemanyaggal hatvan órán át képes működtetni egy merevlemezes lejátszót. A kisebb változat körülbelül akkora, mint egy csomag rágógumi, így például az Apple iPod Shuffle kiegészítője lehet, a másik pedig akkora, mint egy kártyapakli, azaz inkább az iPod Photo vagy a Toshiba Gigabeat lejátszókhoz passzol.

Egyelőre nem tudni, hogy a Toshiba üzemanyagcellái újratölthetőek lesznek-e, vagy csak eldobhatós változat készül, ez ugyanis attól függ, hogy a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság miként értékeli majd a parányi cellák biztonsági szabványait.

Verseny van

A Toshiba mellett más cégek is fejlesztenek ilyen cellákat, laptopokhoz, mp3-lejátszókhoz és mobilokhoz. Az IBM és a Sanyo Electric közösen készített metanolos üzemanyagcellát ThinkPad laptopokhoz - ez egy kiegészítő dokkolóállomás, amely extra portok helyett extra energiát ad. Az üzemanyagcellákat készítő UtraCell terméke kétszer nagyobb kapacitású, mint egy hasonló lítiumion aksi, a Medis eldobható üzemanyagcellájával pedig mobilok, digitális kamerák meg tenyérgépek aksiját lehet feltölteni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.