Natália
-3 °C
7 °C

A mikrochipek zsugorodása megállhat?

2000.08.11. 16:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Az elektronikus építőelemek egyre zsugorodnak, és minden 18 hónap elteltével megduplázódik a mikrochipek teljesítménye - hangzik a sokat emlegetett Moore-féle jóslat a fejlesztések sebességéről. A kutatók szerint körülbelül 2020-ban éri el fizikai korlátjait a chipek miniatürizálása.
Akkora az apró tranzisztorok már csupán 100 atomból állhatnak majd, vagyis a további méretcsökkentés a mikroprocesszor működését veszélyeztethetné. Ezt a korlátot csak egészen új elvek és technológiák segítségével lehetne átlépni.

A kutatók szerint körülbelül 2020-ban éri el fizikai korlátjait a chipek miniatürizálása
De talán idáig nem is jut el a miniatürizálás. Egyes szakértők lehetségesnek tartják, hogy már az elkövetkező 10 év során elérjük azt a határt, ahonnan már nem lesz gazdaságos a chipek zsugorítása. A tranzisztorok és más félvezető elemek kicsinyítésének, és egyre bonyolultabb chipekbe zsúfolásának költsége ugyanis gyorsabban növekszik, mint az ezzel elérhető nyereség. Egy ponton esetleg eljut a fejlesztés odáig, hogy nem éri meg a tárolókapacitás sűrítése és a számítási sebesség növelése, mert a piacon kapható processzorok teljesítménye képes lesz fedezni a legtöbb alkalmazás igényeit.

Már ma is meg lehet már figyelni, hogy a PC-felhasználók többsége nem tudja kihasználni a magas órajelű gépének tartalékait. Hasonlóképpen nem túl utópisztikus azt várni, hogy egyszer majd az egyre nagyobb és nagyobb tárhely iránti éhség is csillapodik.

A miniatürizálás határhaszon elméletét néha a telefonvonalak kihasználtságával szemléltetik. Ha két város között telefonvonalat építenek, de ezt csak két ember használja és fizeti, számukra a mulatság igen drága lesz. Két újabb felhasználó bekapcsolódásával a költségek nyomban feleződnek. Minden további belépővel csökken a költség, de egyre lassabb ütemben. Ha már néhány ezren beszállnak a vonalba, gyakorlatilag nem jelent előnyt egy újabb felhasználó bekapcsolódása.

Ennek analógiájára egy adott pont után egyszerűen nem éri meg a még kisebb mikrochip gyártása, a még drágább fejlesztések és az új gyártósorok finanszírozása. Az elmélet viszont azonnal érvényét veszti, ha az integrált alkalmazásokban a jövő apró számítástechnikai Góliátjai esetleg teljesen új felhasználási formákat tesznek lehetővé, amelyekről talán ma még sejtelmünk sem lehet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.