Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Ismerkedés drótnélküli névjegyek útján

2003.12.07. 20:00
Intelligens címkék segítették az ismerkedést a New Englandben megtartott Pop!Tech konferencián. A nyakba akasztható digitális kellékek a viselőjük személyes adatait tárolják, és infraporton keresztül felismerik a hasonló érdeklődésű résztvevőket.
A múlt hónapban a New Englandben tartott Pop!Tech konferencián ötszáz technológiai tanácsadó, kockázati tőkés és jövőkutató vett részt. A konferencia célja az volt, hogy betekintést nyújtson az újonnan felbukkanó technológiák mindennapi életre gyakorolt hatásaiba.

A kapcsolati háló ilyetén épülése elég titokzatos: sok embert be kell terelni egy helyiségbe, ahol van étel és ital - és a dolog valahogy mindig működik. A Pop!Tech-en azonban idén ez másképp nézett ki. A konferencia résztvevői egy nyakba akasztható, PDA méretű intelligens címkét kaptak. Az nTag névre hallgató készülék elülső oldalán található monitoron a konferencia menetrendje és viselőjük személyes információi (elérés, munkahelyi, szakmai érdeklődési területei, hobbija) jelentek meg, melyeket előzetesen megadtak a szervezőknek. Az nTag célja az volt, hogy a szokásos, feszültségoldó kérdéseket helyettesítse.

A címkék infraporton keresztül derítették ki, hogy viselőikben van-e valami közös vonás. Találat esetén az nTag pont úgy viselkedik, mint egy jó házigazda: jelzi tulajdonosának a másik jelenlétét.

Több ezer új kapcsolat

"Szeretnénk mérsékelni ezeknek az összejövetelek esetlenségét" - mondta Rick Borovoy, az nTag Interactive egyik alapítója, akinek a kilencvenes években elkészített doktori munkájából született meg a termék, amely 2003 elején került kereskedelmi forgalomba. A viszonylag egyszerű, 128 kb RAM-mal és hatvanoldalnyi szöveg tárolására alkalmas háttértárolóval ellátott készülék az infravörös kapcsolaton kívül még egy RFID chippel is el van látva, ami a központi szerverrel való kommunikációhoz szükséges, ahonnan a többi résztvevő adatait tölthetik le. A szolgáltatás ára 40-100 dollár között mozog címkékként naponta, attól függően, hogy milyen hosszú és összetett a rendezvény.

A Pop!Tech legtöbb résztvevője elégedett volt az nTag-gel, amit a 3695 virtuális névjegykártya cseréje is bizonyít, de felmerültek problémák is. Sokan kifogásolták a készülék súlyát, és hogy - főleg az első nap után - a folytonos jelzések tolakodóvá váltak. Borovoy elismerte, hogy van még mit csiszolni a technológián, de végeredményben szerinte a benne rejlő lehetőségek jócskán ellensúlyozzák a negatívumokat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!