Miklós
-7 °C
4 °C

Fekete doboz a csuklón

2004.04.14. 15:38
Amikor meghibásodnak a repülőgépek, a szakértők rendszerint katasztrófa esetén is képesek meghatározni, mi romlott el: ehhez a repülőgép fekete dobozának adatait használják, amely valós időben rögzíti, mi történik a levegőben. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértői az utóbbi három évben az emberi életfunkciókat vizsgáló fekete dobozon dolgoztak.
A repülők működését naplózó fekete doboz mintájára a NASA kutatói az emberi életfunkciókat ellenőrző és rögzító eszközt fejlesztenek. A CPOD (Crew Physiological Observation Device) folyamatosan rögzíti több érzékelője adatait.

Az adatfolyamot azonban nem később elemzik ki, hanem valós időban továbbítják az orvosoknak. A berendezés képes figyelmeztetni a viselőjét arra, ha hirtelen változik a pulzusszám, a vérnyomás, a testhőmérséklet vagy más hasonlóan fontos élettani funkció.

Beszivárog a nappaliba

A NASA kutatói szerint ez az alkalmazás akár életet is menthet az űrben és a Földön. "Ez kiváló példája a mindennapos életben használható űrtechnológiának" - jelentette ki a Wirednek Carsten Mundt, a NASA Ames kutatóközpontjának fejlesztőmérnöke.

Az alig 59,5 grammot nyomó CPOD-ot a viselője a csuklóján hordhatja. A készülékhez a vizsgálni kívánt életfunkcióknak megfelelő érzékelőket csatlakoztatnak, az így szerzett adatokat pedig Bluetooth kapcsolaton át továbbítják a közeli PC-re vagy kéziszámítógépre.

Email jön, ha baj van

Az orvosok közvetlenül ellenőrizhetik az életfunkciókat, vagy szoftverre bízhatják a kiugró adatok miatt szükséges riasztást, például emailt kérve a hirtelen változásokról.

A CPOD ezen kívül három gyorsulásmérővel is rendelkezik, amelyek mérik a készülékre kifejtett különböző erőhatásokat. Ha ezeket összevetik a viselő személy életfunkcióiban beállló változással, a kutatók számára világossá válik, hogyan változik például az űrhajósok pulzusszáma az űrsikló fellövésekor.

A kabinban nincs mérés

A készülék három éves kifejlesztése, a végleges és a korábbi változatok tesztelése kereken egymillió dollárba került. A berendezés maga különben 300 dollárnyi alkatrészből megépíthető, mondták a fejlesztők.

Bár a NASA folyamatosan szemmel tartja az űrsiklón kívüli munkálatokat végző űrhajósok életfunkcióit, a terhelés természetesen teljesen más a kabinon belül, emlékeztetett John Hines, a NASA kutatóközpont asztrobionikai csoportjának igazgatója.

Nem kell a csatlakoztatás

Jelenleg az űrsétához használt ruhákban működik néhány eszköz a szívverés, a hőmérséklet és más alapvető adatok továbbítására, de nincs olyan kiegészítő, amely képes volna ugyanezt a mindennapos ténykedések közepette biztosítani, mondta Hines.

A szakértő szerint jelenleg nincs olyan rendszer, amely teljes mozgásszabadságot biztosít, és amely nem igényli csatlakozók folyamatos átkötését. Carsten Mundt szerint korai még arról beszélni, hogy mikor lehet a készülék elérhető a hétköznapi felhasználók számára. A NASA viszont azt reméli, hogy a CPOD két éven belül felkerülhet az űrsiklók fedélzetére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.