Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Digitalizált filmeket vetít a Microsoft

2003.04.04. 15:54
Az USA egyik nagy független mozihálózatát üzemeltető Landmark Theaters bejelentette, hogy a Microsoft technológiáját alkalmazza a digitális filmek tárolására és bemutatására. A stúdiók a drága digitális filmvetítő berendezések telepítését támogatják, hogy spóroljanak a filmtekercseken.
A megállapodás jelentős előrelépés a digitális filmek alakuló piacára belépő szoftverkonszern számára. A Landmark Theaters úgy tervezi, hogy az USA területén 53 mozija 177 termében állítja fel a digitális tárolóegységeket és vetítőberendezéseket.

Spórolnak a nyersanyaggal

Miközben a rendszer telepítése rendkívüli kiadásokkal jár, a filmgyártók mégis a digitális technológia mellett állnak. Ezzel ugyanis nem szükséges minden vetítőterem számára külön tekercset legyártani. Ezek darabonként 1500 és 2000 dollár közötti ára ugyanis komoly érvágás a nagyobb stúdióknak, a kisebb forgalmazók számára pedig jóformán lehetetlenné teszi a független filmek széles körű forgalmazását.

"Úgy vélem, hogy erre a lépésre egyszer úgy tekintünk majd vissza, mint az üzleti modell alapvető váltására, amely egyúttal jelentősen javította a független filmek versenyképességét", idézte a CNet Paul Richardson, a Landmark elnökének közleményét.

A digitális vetítőberendezés kifejlesztése az elmúlt évek során lassan haladt. A támogatás leginkább a műszaki eszközök szállítóitól és a megtakarításra számító hollywoodi stúdióktól érkezett. Kevésbé voltak lelkesek a nagy moziláncok üzemeltetői, hiszen a csúcsminőséget képviselő vetítőberendezések darabonként akár 150 ezer dollárjukba is kerülhetnek.

A filmstúdiók közös testületet állítottak fel a digitális filmipar szabványainak kidolgozására. A bizottság még az idén jelentést készít a megállapításaival.

Saját rendszert fejlesztett a Microsoft

Időközben a Microsoft a Windows Media 9 alapjain saját technológia kifejlesztését szorgalmazza. A drága high-end digitális vetítőrendszerek helyett a Microsoft a Digital Cinema Solutions (DCS) műszaki fejlesztőcéggel közösen hálózati számítógépeken alapuló megoldást kínál, amelynek telepítése összesen 70 ezer dolláros kiadással jár.

A filmgyártók számára ennek segítségével ugyancsak feleslegessé válik a külön filmtekercsek legyártása. A munkáikat CD-ROM vagy DVD formájában juttathatják el a mozikba, jelentősen csökkentve a másolási költségeiket. A Microsoft és a DCS tavaly 25 amerikai városban 8 filmet mutatott be az új eljárást alkalmazva.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!