Judit
-2 °C
8 °C

Az önpusztító DVD

2000.01.21. 17:53
A SpectraDisc vadonatúj adatvédelmi technológiát dolgozott ki a DVD lemezekhez. Az újítás lényege, hogy a DVD tetszőleges számú leolvasás után lejátszhatatlanná válik, vagyis megsemmisíti magát.

disk1 Jelenleg a DVD világában három lényeges folyamat ismerhető fel. Az egyik, hogy az emberek veszik a DVD-t , mint a szaloncukrot. A másik, hogy a DVD titkosítási kódjának feltörői egy bíróság előtt várják a döntést, hogy szabad-e vagy sem a DVD-t dekódolni. A harmadik, hogy a filmvállalatok és forgalmazók bőröndben hordják a pénzt a hardverfejlesztőkhöz, akik fűrészport izzadnak, hogy kitaláljanak valamilyen módszert, amellyel a digitális film egyszerre lehet másolhatatlan és nézhető.

Jelen esetben az ötlet a televízió képernyőjén hever. Emlékezzünk a Mission Impossible (Szupercsoport) című tévéfilmsorozatra: mindig mielőtt az egész csapat bekúszott volna egy mindenhová elérő szellőzőrendszerbe, a nagyfőnök egy pirinyó lejátszón vartyogta el az akció lényegét, majd az egész hóbelevanc ciándús műanyagfüsttel elégett. Mi ebből a tanulság? A világ feletti hatalom egy nagyszabású nemzetközi összeesküvés kezében összpontosul.

disk2 A SpectraDisc azért persze nem ment el odáig, hogy lángra lobbantsa a békésen dévédézgető és pattogatottkukoricázgató polgárok nappaliját - a diszk csak megvakul. A SpectraDisc egy olyan anyagot fejlesztett ki, amely lézerfény hatására elszíneződik, és átlátszatlanná válik. Ezt az anyagot fél mikron vastagságban viszik fel a lemezre, és a koncentrációtól függ, hogy hány lejátszás után teszi olvashatatlanná a DVD-t.

A SpectraDisc találmánya zseniális megoldás a Circuit City által kifejlesztett Divx védelemhez képest. A Divx védett lemez lejátszásához mindössze száz dollárral drágább lejátszót kellett vásárolni, majd filmnézés előtt felhívni a központot a titkos kódért. Azt persze ingyen sem sikerült a Divx mellé biztosítani, hogy a vevő ne érezze hülyének magát, amiért pénzt ad érte - a Circuit City csodás fejlesztése így akkorát bukott, mint modiliáni a manzárdból. A SpectraDisc önpusztító DVD-je ezzel szemben nem igényel külön hardvert, telefonálást, és különösen vonzó benne, hogy a mezei CD-ket és CD-ROM-okat is biztonságossá lehet vele tenni. Nabil Lawandy, a cég igazgatója már látja a szemei előtt, ahogy a házhoz szállított pizzák mellé esti filmet is küldenek kartontokban, és azt ígéri, hogy egy éven belül polcrakész lesz az egész technológia.

Ehhez persze másoknak is van egy-két szava. Elsőként a környezetvédők emelték fel a szavukat az önpusztító DVD ellen, hiszen az önmegsemmisítő technológia gigantikus mennyiségű hulladékkal járna: vegyszerekbe áztatott plexi hegyek. Bill Hunt, a Digital Bits magazin főszerkesztője másrészt úgy véli, hogy a Divx bukása is azt mutatja, hogy a közönség nem szereti, ha kontrollálni vagy befolyásolni akarják a szórakozását, ha egyszer már ő fizet érte. Nagy valószínűséggel tehát az önmegsemmisítő diszkek sem fognak túl nagy piacra lelni, vagy ha mégis: nem lehet garantálni, hogy nem találják fel nagyon hamar, hogyan lehet egy vak lemezt újra használhatóvá tenni. Most pedig kérem húzódjanak hátrább, mert ez a cikk rögvest megsemmisíti önmagát.

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.