Dömötör
12 °C
14 °C

Rohamosan terjed a DVD-felvevő

2003.12.16. 08:01
Ha a napjai nem is, de az évei bizonyosan meg vannak számlálva a videomagnóknak, amelyekből egyelőre még évente ötvenmilliót adnak el világszerte. Rohamtempóban jönnek fel ugyanis a digital video disc (DVD)-felvevők, amelyek forgalma az idén a szakértők szerint elérheti a 4,6 milliárd dollárt.
A japán Pioneer arra számít, hogy az ebben az esztendőben várható 3,6 millió után jövőre már 8,24 millió készüléket vesznek meg világszerte. A DVD-felvevők 60 százaléka Japánban talál vevőre, de Észak-Amerika és Európa várhatóan jövőre átveszi az első két helyet. A viszonylag lassú terjedés oka a magas ár: az egyszerűbb modellekért is több mint is 250 dollárt kérnek az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig áruk meghaladja a százezer forintot.

Olcsóbb lesz

Az igényesebb típusok a számítógépekhez hasonlóan merevlemezzel is rendelkeznek, ezek ára Japánban 60 ezer jentől indul (550 dollár) 80 gigabájtos lemezzel, és 130 ezer jenbe kerül egy 250 gigabájtos. A szakértők azonban azt állítják, hogy az ár évente 5-10 százalékkal fog csökkenni.

A Sony, amely a Panasonicot gyártó Matsushita Electrickel ellentétben későn szállt be az üzletbe, rohamtempóban hozza be lemaradását és sikerült megszereznie a hazai piac 20 százalékát.

Átalakul a PSX

Különösen nagy reményeket fűznek az e hét végén bemutatott PSX házi szórakoztató rendszerhez, amely egyesíti a PlayStation 2 játékkonzolt a műholdvevő beltéri egységgel és egy merevlemezes DVD-felvevővel.

A 79 800 jenbe kerülő, 160 gigabájtos HDD-vel rendelkező modell 204 órányi televíziós műsort tud rögzíteni, amelynek aztán bármely részét át lehet másolni DVD-lemezre, ha meg akarják őrizni. A 99 800 jenes csúcsmodell 250-es HDD-jére 325 órányi műsor fér. A PSX-et az Egyesült Államokban és Európában jövőre dobják piacra.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.