Judit
3 °C
6 °C

Ötszáz gigahertz -268 Celsius-fokon

2006.06.20. 11:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Az IBM és a Georgia Tech közös fejlesztésével sikerült elérni az 500 gigahertzes órajelet, ehhez azonban le kellett hűteni -268 Celsius-fokra a csipet.

A kísérlet célja az volt, hogy a kutatók kiderítsék, mi a legnagyobb órajel, amit a szilícium-germánium csipekkel el lehet érni. Ezek az áramkörök hasonlítanak a hagyományos szilíciumcsipekre, de tartalmaznak egy kevés germániumot, a nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb fogyasztás érdekében, írta meg a Cnet.

Hűtőgép

A germánium bevonásával jelentősen nő az előállítási költség, de bizonyos területeken a sebesség sokkal fontosabb, mint az ár. Mindenesetre az IBM 1998 óta már több mint százmillió szilícium-germánium csipet adott el.

A mostani rekorder persze főleg demonstrációs célokat szolgált. Az IBM-Georgia Tech csip szobahőmérsékleten 350 gigahertzen üzemel, ami nagyjából a százszorosa a modern otthoni számítógépek órajelének (ez persze nem jelenti azt, hogy hétköznapi feladatokban százszor gyorsabb azoknál).

Persze a hőmérséklet csökkenésével a szilícium-germánium csipek is egyre gyorsabbak lesznek, ezért -268 Celsius-fokra hűtötték a versenyzőt, tehát megközelítették az elérhető legalacsonyabb hőmérsékletet. Ilyen hideggel normális esetben csak a világegyetem eldugott zugaiban találkozhatunk, de mesterséges anyagokkal a Földön is előállítható: most például folyékony héliumot használtak.

Így sikerült elérni az 500 gigahertzet, de tudósok szerint az 1 terahertz, azaz az 1000 gigahertz is megoldható. Ennél nagyobb órajelet azonban valószínűleg nem lehet elérni a szilícium-germánium csipekkel. Az ilyen magas órajelen üzemelő processzorokat főként védelmi rendszerekben és űrhajókban lehetne alkalmazni.

Más út

A hétköznapi processzorok más pályán mozognak: a két nagy gyártó, az Intel, és az AMD már évekkel ezelőtt szembesült azzal a problémával, hogy az órajel növelése csak a fogyasztás drasztikus megugrásával érhető el. Éppen ezért 3,8 gigahertznél gyorsabb csipet nem is adtak ki, és inkább a párhuzamos adatfeldolgozásra, a magok megtöbbszörözésére helyezték a hangsúlyt. A most gyártott processzorok nagy része kétmagos, de jövőre érkeznek az első négymagos cpu-k is.

Ugyanakkor az IBM folyamatosan hangoztatja, hogy a magok számának növelése mellett egy kis hozzáértéssel minden további nélkül növelhető az órajel is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.