Mária
-7 °C
3 °C

FonePlus a Microsoft számítógépes mobilja

2006.07.28. 15:36
A telefon operációs rendszere a Windows CE, rákapcsolható külső billentyűzet, illetve kijelzőként jó neki bármilyen tévéképernyő.

A Microsoft bemutatta a mobiltelefon-számítógép prototípusát. A FonePlus készülék a remények szerint a fejlődő országok olcsó számítógépévé válhat.

A mobiltelefonba zsúfolt számítógép elve a lehető legegyszerűbb. Az előre telepített Windows CE operációs rendszer mellé egy olcsó billentyűzetre van szükség, és az egész máris rádugható a már meglévő tévére. Ezzel a felszereléssel szövegek írhatók, multimédiás tartalom játszható le, és természetesen használható az internet.

Leegyszerűsített programok

A redmondi szoftvercég kutatási és stratégiai részlegének vezetője, Craig Mundie szerint régóta keresték annak a módját, hogyan csökkenthető a számítógépekkel kapcsolatos költségek. Ennek egyik útja a világszerte fellendülésben levő mobilágazaton át vezet.

A FonePlus prototípusával végzett szemléltető előadás során Mundie bemutatta a készülék multimédiás képességeit. Ezen kívül használta a Word szövegszerkesztő, a Media Player lejátszó és az Internet Explorer (IE) webböngésző leegyszerűsített, de működőképes változatait, írta beszámolójában a CNet.

Még döntenek felőle

A kutatási részleg igazgatója szerint a Microsoftot korábban kritizálták amiatt, hogy nem dolgozik elég intenzíven a fejlődő piacoknak szánt olcsó pc kifejlesztésén. Mundie szerint a legszegényebb országokban is sok embernek van telefonja és tévéje, vagyis teljesen új fejlesztés helyett ezekre az alapokra építve sokkal könnyebb elkészíteni az olcsó pc-t.

Arra a kérdésre, hogy a prototípusból lesz-e valóban termék, Craig Mundie azt válaszolta, hogy megvizsgálják, mennyibe kerülne beszállni az üzletágba, és csak ezt követően döntenek a következő lépésekről.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.