Szabina
4 °C
12 °C

Tekerd a rádiót!

2001.08.08. 12:57
Eddig csak fényképről ismertük, most azonban fizikai valójában is kipróbáltuk a Trevor Baylis angol feltaláló által tervezett kurblis rádiót. A Freeplay maximálisan megfelelt elvárásainknak: nem kell sokat tekerni, hangosan szól, és vasbeton épületben is remekül fogja az adást. Mindössze 2,4 kilós önsúlya jelentett kihívást a nyápicabb tesztelőknek, a kurblizás azonban feltehetően rövid idő alatt versenykondícióra fejleszti a felhasználót.
Freeplay rádió
Több hetes vágyódás és némi töprengés után az Index munkatársa licitálni kezdett az eBayen egy Freeplay kurblis rádióra. Míg az online áruházakban száz dollárért árulják a készüléket, az eBayen egy New Jersey-beli polgár mindössze 9 dollárért kínálta eladásra. Az áhított tárgy kikiáltási ára lassan kúszott felfelé, így többször kellett emelni a tétet, a 30 dolláron maximált végső licittel azonban sikerült megnyerni az aukciót.

Szerencsésen megérkezett a tengerentúlról

Technikai adatok
Áramforrás
Belső: Egy áttételen keresztül B-motor texturált karbonrugóval (10 m x 50 mm x 0,2 mm) hajtott Mabuchi RF-500TB DC generátor, 1500-as fordulaton 35 mA, 3V-t ad le.
Külső: opcionális 3V-12V DC / 100mA adapter
Frekvenciatartomány
FM 88-108 MHz, AM 500-1700 KHz
Hangszóró
4 hüvelykes ezüst kupola, 8 ohm impedancia, max 5 wattos teljesítmény
Méretek
Magassága és szélessége 20 cm, hossza 29 cm, súlya 2,4 kg
Ezek után már csak a szállítási költséggel 60 dollárra emelkedő vételárat kellett eljuttatni az eladónak egy hitelkártya és a BidPay pénzutalvány-küldő oldal segítségével. Három hét izgatott várakozás (vajon ezt is lenyúlják-e a vámon/postán, mint a Faster Pussycat, Kill Kill című videokazettát?) után végül megviselt dobozban, ám sértetlenül megérkezett a rádió.

Tekerni kell, és szól

Trevor Baylis találmányának zsenialitása egyszerűségében rejlik. A bumfordi szerkezet hátába szerelt kurblin tetszőleges számú fordulatot eszközöl a júzer (legfeljebb hatvanat), a rádió pedig szól. Nem is akárhogy: egész rendes hangerőt képes leadni, még a dárenbézen edződött Lloydot is ki lehet vele robbantani a helyéről.

Hatvan tekeréssel egy órát játszik

A kurblizás, mint olyan

A kurblizás a készülékbe épített Mabuchi generátort tölti, a leírás szerint hatvan tekeréssel akár egy órán át is szól a rádió, persze nem full hangerőn. Be- és kikapcsológomb is van rajta, kikapcsolt állapotban egyrészt nem szól a készülék, másrészt lassabban fogy az energia. A fogyasztás mértéke szabad szemmel is jól látható, a rádió hátába visszasimuló kurbli ugyanis kikapcsolt állapotban is lassan forog visszafelé, bekapcsolva pedig jóval gyorsabban fordul.

Hálózatról is működne, de minek?

Elemes és kurblis rádió
A generátoron kívül a rádió többi alkatrésze szokványos, van egy nagy külső FM és egy belső AM antennája, egy hangológomb, egy hangerőgomb, és az oldalán egy FM/AM váltó. Ezen kívül az igazán beteg emberek számára létesítettek rajta egy DC adapter-bemenetet, így hálózatról is működtethető a kurblis rádió. Ja, mono füllhalgató-kimenete is van, bár az ideális felhasználási mód az oldskool vállra helyezés: így még egy kézzel tekerni is lehet, ha nagyon merülne bömbölés közben. A felhasználók nemcsak a kurblizástól izmosodhatnak: a táskarádiók között a Freeplay góliátnak számít 2,4 kilós súlyával.

Életmentő lehet a kurblis rádió
Míg a nyugati világban érdekességként vagy környezetbarát alternatívaként vásárolják a Freeplay rádiót, az elmaradott országokban fontos űrt tölt be Baylis találmánya. A vezetékes áramban és elemekben nem bővelkedő vidékeken a kurblis rádió a lakók egyetlen kapcsolata a külvilággal. Guineában és Dél-Afrikában iskolai oktatásra használják a rádiót, Malawiban a földműveseket és a választópolgárokat tájékoztatják az EU által adományozott Freeplay rádiókon át az őket érintő kérdésekről. Tavaly tavasszal a mozambiki áradások során létfontosságú hírekről szerezhettek tudomást a földönfutóvá tett családok a nekik adományozott 7500 Freeplay rádión keresztül.

A Freeplay 1996-os alapítása óta kurblis rádiókat gyártó garázscégből 35 millió dolláros tőkéjű nagyvállalattá nőtte ki magát. A kurblis rádió mellett megjelent a kurblis lámpa, és mindkét eszköz kényelmeseknek szánt napelemes változata is. A cég alapítása óta több mint két és félmillió megújuló erőforrású készüléket adott el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.