Natália
-3 °C
8 °C

Galambháló

2001.05.12. 10:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Két norvég informatikus forradalmian új hálózati protokolt fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy egymástól távoli számítógépek galambok útján kommunikáljanak.
A galambot mindenki ismeri. A galamb burukkol, tojik a műemlékekre, rárepül a zsemlemorzsára, headbangel. A galamb postagalamb formájában távközlési eszköz volt egykoron, ma elavult technológia. Az üvegszáloptika és a madárláb között még sincs akkora evolúciós különbség, amekkorát a csibész hackerek ne tudnának áthidalni.

Különös norvégok

David Waitzman 1990-ben héberül írt áprilisi tréfájával, az "IP Adatcsomagok Repülő Adathordozók Általi Továbbításának Szabványa" című dolgozatával csiklandozta a legelitebb programozó szubkultúra nevetőidegeit.

DoS támadás
Tizenegy évvel később, idén februárban Vegard Engen és Peter Hansteen, a két jóbarát, a Linux-felhasználók bergeni találkozója után beültek egy kocsmába, és viccelődni kezdtek. A svédes viccek és egy jelentős linuxos figura mellett az is szóba került, hogy mi lenne, ha megvalósítanák azt az elméleti felvetést, hogy a számítógépek közötti kommunikáció rézdróton és üvegszálon kívül, spárgával vagy akár galambbal is megoldható. A sörfogyasztás hatására teljes erőből szembesültek a szellemi kihívással, és végül úgy döntöttek, belevágnak.

Két hónappal később pár galambbal felszerelkezve, a jelentős linuxos figura társaságában kivonultak a vidékre, hogy teszteljék az elméleti technológiát.

Adatcsomag és befőttes gumi

Engen és Hansteen, miután egy völgy két végén kényelmesen elhelyezkedtek, először is egy pinget hajtottak végre.

A ping a számítógépek közötti kapcsolatfelvétel legalapvetőbb formája. Egy "itt vagyok, jelezz vissza, ha ott vagy" üzenet - neve az adatcsomag alapú hálózati megkeresés (packet internet groper) kifejezés rövidítéséből származik, de a (hadi)tengerészeti terminológiában ezzel a hangutánzó szóval jelölik azt, amikor a szonár hangpulzusa visszapattan egy víz alatti tárgyról.

A pingelő gép szerepét Engen laptopja látta el: a szakember a kiküldendő adatcsomagot kinyomtatta, összehajtogatta, és a postagalamb lábára gumírozta.

A ping elindítása után egy órával Hansteenék kezdtek idegesek lenni. Több mint egy órát várakoztak, miközben a völgy átrepülése legfeljebb tíz percig tartott volna a galamboknak. A késés oka az volt, hogy a repülő adathordozók tüzetesen körberepülték a völgyet, sőt az egyik adatcsomag letelepedett egy háztetőn, hogy megigazítsa tollait.

Miután a madarak beérkeztek, Halmsteen gondosan leszerelte róluk a levélkéket, beszkennelte azokat, és visszaküldte őket a válasszal. Vegard Engen alig fél órával később elégedetten konstatálta, hogy a ping sikeres volt: a kérdezett gép 6165731,1 milliszekundum késéssel válaszolt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.