Mária
-6 °C
-2 °C

Építőt, társast vagy Legót?

2001.12.12. 09:58
Hát persze, hogy hálás téma karácsony előtt játékokról írni. A kínálat idén is kifolyik az üzletekből a plazák folyosóira, ha nem akarunk ezeregyszáz oldalas tanulmányt készíteni, akkor csak a szubjektív szemezgetés műfaját választhatjuk - nem írunk tehát a Harry Potter-emblémát viselő termékekről, mert nem szimpatikus a címszereplő.
Villanyszett
Der Kleine Elektrotechniker - egy bátran ajánlható téma a 8-9 éveseknek. Van belőle magyar fordítás is, a germán verzió honosított példánya néhány centivel arrébb Kis elektrotechnikus néven is levehető a Tesco polcairól. A belbecs pediglen egy alapfokú elektromos szerelőkészletet rejt magában, amiből csengőt, villanymotort, generátort és még sok más hasonlót fabrikálhat magának a serdülőkor előtti ifjúság. A teljes piaci kínálat ebben a körben egyébként három elemű, fenti címek mellett még rákereshetünk a Play Electronics vagy az Electronics Genius fantázianevű dobozokra is, a végeredmény hasonló. Árak 7 és 15 ezer forint között.

Másolt társas

Ki a leggyengébb láncszem? - szegezi nekünk a kérdést egy vadonatúj kvízjáték-csomag, és csodálkozunk, miképp lehet annyira piacvak a forgalmazó, hogy Máté Kriszta mű-szadista arcképmását lefelejti a címoldalról... Forgatunk kettőt a dobozon, aztán rá is jövünk, sehol semmi licenszmegjelölés, se egy TV2-logó; sunyi majdnem-védjegytolvajlás áldozatává vált a kercsatorna elhíresült álkvízműsora. Persze, az eredeti cím "A leggyengébb láncszem", a különbség a kettő között éppen a törvényes két betű, lásd még: Adios "márkájú" tornacipők...

Szimpatikus vonatok
A kisvonat az viszont örökzöld, még a számítógépes játékokkal is bírja a versenyt. Karácsonykor elsősorban a komplett készletek játszanak, a kínálat lélegzetelállító. A spektrum egyik végén a Westendben frissen nyitott Marklin-szaküzlet - erősen rulez, gyönyörű, minőségi darabokkal, átlagvásárló számára csillagászati árakkal. Mozdonyt szólóban 100 ezer forint alatt alig kapunk, a teljes készletek árát említeni sem merem. Csak egy emeletet kell viszont lemennünk, hogy igazi olcsó gagyit kapjunk, 3645 forintért teljes készlet vár ránk H0 méretben - elemes mozdony, egy környi sín, 2 kocsi. Új cucc még a Lego Harry Potter-vonata, de arról - a jó ízlés nevében - nem írunk.

Szintit a gyereknek!

Szintén régi, bevált, tuti tipp a hangszer, de nem ám a xylofon (azért itt-ott még az is felbukkan), hanem az elektronikus fajta, kissé valóság-megszépítő elnevezéssel: a szintetizátor. Tengernyi típusból választhatunk a játékboltokban, a legolcsóbb darab kereken 1790 forintot kóstál, de vigyázzunk - ennyi pénzért csúnyán át fogjuk verni a kölyköt. Amit ez a gép tud, az ugyanis meglehetős frusztráló: a billentyűzet megérintését időben fix hosszúságú, fülsiketítő négyszögjellel honorálja, egyszere maximum egy szólamban. Adjunk ki a dologért legalább még egyszer ennyit, és máris megvan az alapfokon azért éppenhogy megszólaló szerkezet.

Dedikált vonal

A GSM-korban igazi rácsodálkozási aktus, ahogy az ember a régi jó kéttelefonos-drótos játékkészletet megpillantja az ember. Az egykori kultuszjáték presztízse ugyan a múlté, a mobilcégek épp most célozzák be maguknak a 3-6 éves korosztályt, de árban azért itt most még a vezetékes nyer: két készülék, a közöttük húzódó K-vonallal csak 3 rugót kóstál.

Mindenképpen említendő a játékkőműves-felszerelések egyre dinamikusabb és szinergikusabb jelenléte, itt ugyebár különféle készletekben kapható játéktéglákról, valamint az őket összekötő malterszerű ragasztóanyagról beszélünk. Egyetlen kifogás, hogy ezekre sajnos nem lehet igénybe venni a 2,75%-os házépítő hitelkonstrukciókat.

Droidos és mozis Lego

Bionicle-kapszula
A Lego, a játékok királya nem dobott nagy újdonságot idén, de azért fejlesztett. A szerzői jogi problémás, egyébként viszont szupersikeres Bionicle-sorozat ment előre kicsit, most a 8-9 évesek következnek, az eddigieknél kicsit bonyolultabb robotmodellekkel. Star Wars-esemény minden évben van - idén DVD-megjelenés, jövőre 2. epizód, - a ravasz marketingesek idén a Spielberg Mesterséges intelligenciájának témáival képeztek uniót, amikor elhatározták, hogy nyomulnak az SW droidmodelljeivel egy nagy kört (benne C3PO, rohamdroid stb.). Szintén Spielberg még - bár nem újdonság - a Lego Spielberg-mozikészlete, ami újabb reklámlökést kapott az ünnepre való tekintettel. Az egyik legeredetibb játékkészletben néhány legódínón kívül USB-s webkamera, motoros kameraállvány, valamint PC-s vágószoftver rejtezik, a kölök így képessé válik saját készítésű dínófilm megprodjuszálására. Ja, és a Harry Potter-legóvonatról természetesen most sem szólunk.

Ostoba robotkutyák olcsón

A Sony méregdrága robotkutyájának megalkotásával mintegy véletlenül létrehozott egy teljesen új játékkategóriát. A vásárlók 100 százaléka az Aibo ezer dollárnál is magasabb árát úgysem tudja megfizetni, a gyerek viszont robotkutyáért nyúz, valamit adni kell hát neki, és ez a valami az olcsó robotkutya - persze, hogy nem tud annyit, mint az Aibo, de legalább simán leszerelhető vele az a kis pöcs. A McDonalds évközi akciójában a Happy Meal-hez adott ingyenes robotkutya - ami összvissz fejcsóválásra volt képes, arra sem mindig - természetesen árban verhetetlen, de a boltban 1790-ért már kapható olyan, ami még ennyit sem tud.

Az Index-olvasó gyerekének a legszebb ajándék azonban valószínűleg a CD-n vagy DVD-n érkező legújabb mészár-játék (az enyémnek legalábbis), de ez legyen egy elkövetkező, különálló anyagunk témája.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.