Miklós
-7 °C
4 °C

Az internet megbetegít

2006.03.06. 10:30
Aki naponta több órát tölt görbe háttal és könnyező szemmel a monitor előtt, az már maga is rájött, hogy az internet nem egészséges. Egy amerikai vizsgálatsorozat a napi szörfölés hosszú távú egészségi kockázatait derítette fel.

Míg a világháló pozitív hatásai az intellektuális, szociális és pszichológiai épülésben jelentkeznek, sokan panaszkodnak arra, hogy fizikai egészségükre negatív hatással van a szörfölés, állítja a Forrester Research által az USA-ban készített felmérés.

Különösen a testtartás, a szemek és a nyugodt alvás látja kárát a képernyő előtt töltött napi több órának, írta a Sydney Morning Herald. A megkérdezettek 17-30 százaléka panaszkodott a kezei, a látásélessége és a testtartását érintő gondokra.

A nők számára inkább gond

A felmérésbe bevont 10 ezer amerikai háztartásból sokan egyenesen attól tartottak, hogy ínhüvelygyulladást és gerincferdülést kapnak. A vizsgálat résztvevőinek 22 százaléka azt állította, hogy az internet összességében negatív hatással van az életére.

Különösen a nők számára bizonyult a világháló inkább tehernek semmint áldásnak. Az egészségükkel kapcsolatban a legnagyobb szkepszissel az 55 éven felüliek látják az internetezést. A fiatalabb korosztályok viszont általában optimistábban közelítik meg a kérdést.

Általában pozitív hatás

Minden megkérdezett 54 százaléka jelentette ki ugyanakkor, hogy a világháló összességében pozitív hatással van az életükre. A pluszpontok közé tartozott az a meggyőződés, hogy az internet jobban összeköti az embereket, miközben boldogabbá és elégedettebbé tesz.

A Forrester Research kutatói tanácsokat fogalmaztak meg a hardverek és irodai bútorok gyártóinak. Mivel az online fogyasztók a látásukra, a tartásukra és a kezeikre gyakorolt negatív hatásokra panaszkodnak, ergonomikusabb székekre és billentyűzetekre, illetve szemkímélő monitorokra volna igény.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.