Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Német rendőrségi vincseszterek az Ebayen

2005.04.04. 13:46
A noteszgéphez hozzáférő támadó jelszóval zárolhatja a merevlemezt, gyakorlatilag végleg kizárva a jogos tulajdonost. Németországban eközben Brandenburg tartomány rendőrségének egyik merevlemeze törlés nélkül került fel az Ebay-re.
A legtöbb noteszgépben a merevlemez jelszóval védhető a jogtalan hozzáférések ellen. Ha nincs meg a jelszó, semmilyen adat nem szedhető le róla még ha másik számítógépbe építik, akkor sem.

Ez a védelmi funkció mára már hozzátartozik szinte minden 3,5 collos ATA merevlemez felszereltségéhez. A jelszó viszont egyúttal komoly biztonsági kockázatot is jelent, írta a heise.de híroldal.

Nem igazán törhető

Az úgynevezett ATA Security Feature Set (ATA biztonsági beállítások) funkció segítségével a támadó jelszóval zárolhatja a merevlemezt, kizárva így a jogos tulajdonost.

Házi eszközökkel a jelszavas védelem nem törhető fel, mivel 32 bájt hosszú kódról van szó. Az adatmentő cégek képesek megkerülni a jelszót, de ez a beavatkozás rendszerint többe kerül, mint egy új merevlemez. A lezárt lemez így a tulajdonos számára gazdaságilag totálkáros.

A német c't számítástechnikai szaklap a most megjelent számához járó CD-n olyan programot tesz közzé, amely a visszaélések elleni elővigyázatosságból zárolja az ATA-merevlemezek biztonsági funkcióit.

Ebayen landolt a rendőrségi merevlemez

A Der Spiegel információi szerint egy potsdami egyetemista az Ebayen 20 euróért jutott hozzá a brandenburgi rendőrség egyik kimustrált merevlemezéhez. Nagy megdöbbenésére az adathordozón titkos adatok garmadáját találta.

A lap megkereste a tartomány belügyminisztériumát, ahol megdöbbenve értesültek a 20 GB-os lemezen maradt adatokról. A különleges helyzetek, például túszejtések esetén hatályba lépő riadótervekről és a válságstábok összetételéről rossz esetben bárki tudomást szerezhetett volna.

Kell a bevétel

Egyelőre nincs magyarázat arra, hogyan kerülhetett árverésre a merevlemez. A rendőrség munkacsoportot hívott össze ennek tisztázására, jelentette ki Dorothee Stacke, a tárca szóvivője.

A bizalmas adatok tárolását szolgáló adathordozók értékesítése immár mindennapos Brandenburgban. 2004 végéig a nyomozók kiszolgált számítógépeinek merevlemezét kivétel nélkül bezúzták. Így a tárolt adatokat még számítógépes szakértők sem tudták volna helyreállítani.

Január óta a lemezek tartalmát a belügyi tárcánál különleges eljárással törlik, majd pedig értékesítik. A bevételek a tartományi költségvetést gyarapítják.

Hibáztak a titokszolgák

Dorothee Stacke szavai szerint a törlési eljárást megbízhatónak minősítették. Az ezzel foglalkozó cégre pedig rábízzák a belügyi adatoknál sokkal titkosabb információk megsemmisítését is. A potsdami székhelyű minisztériumból különben évente 800-1200 kimustrált merevlemez kerül ki.

Még komolyabb adatvesztési ügybe keveredett néhány évvel ezelőtt a thüringiai belügyminisztérium. Ott a nemzetbiztonsági feladatokat ellátó Verfassungsschutz számítógépeit dézsmálták meg, mialatt azokat a minisztérium költözése idején egy garázsban tárolták.

Azokon a lemezeken többek közt a titkosszolgák neonáci körökben ténykedő informátorainak neve is megtalálható volt. A potsdami rendőrség kizárta, hogy a most óvatlanul kikerült belügyi merevlemezen hasonló titkos információk lettek volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.