Judit
3 °C
6 °C

Elkészült az írható hd-dvd

2005.06.13. 12:10
A nagy kapacitású optikai adattárolók versenyében komoly előnyt szerzett a Toshiba hd-dvd formátuma, a korongok ugyanis már a hagyományos lemezgyártási módszerrel is elkészíthetőek.

A hd-dvd lemezek, valamint az asztali és számítógépes felvevők 2006 elején jelennek meg a boltok polcain. A BBC szerint a Sony által kifejlesztett nagy kapacitású tároló, a Blue-ray egyszer írható változata csak 2005 végére készül el.

Adatot festenek

A lemezekben különleges szerves festék van, amely érzékenyen reagál az adatrögzítő fej kék lézerének kis hullámhosszára, így rögzíti a korong a bevitt adatokat, állítja a Hitachi Maxell és a Mitsubishi, a gyártótechnikát kifejlesztő két japán cég. (A Blue-ray ugyanúgy kék lézerrel olvasható és írható.) Az új festékanyagot most először próbálták ki a már meglévő gyártósorokon, és a siker azt bizonyítja, hogy a hd-dvd bevezetése miatt nem kell majd teljesen új gyártóeszközöket készíteni. Ez jelentősen csökkenti majd az előállítás költségét, ami remélhetőleg a korongok árán is meglátszik majd.

Méretes gondok

A Toshiba és a Sony szeretné elkerülni a formátumok háborúját, de mindkét cég a saját technológiáját tartja a legalkalmasabbnak a dvd leváltására. Mint az korábban megírtuk, a cégek már tárgyalnak egy hibrid formátum létrehozásáról, de még sikerült megegyezniük.

Májusban a TDK bejelentette, hogy sikerült négyrétegű Blue-ray lemezeket készítenie, amelyen 100 gigabájt adat fér el, valamivel korábban pedig a Toshiba mutatta be a háromrétegű hd-dvd lemezt, amelyen 45 gigabájtot tárolhatunk.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!