Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Menet közben szerelhető szerverek

2001.10.15. 18:30
Október elején mutatta be Prágában a Hewlett Packard a szakma európai képviselőinek új, az Intel Itanium architektúrájára épülő fejlesztéseit. Az Intel új processzora, kódnevén a McKinley, a HP szerepe a fejlesztésekben és a platformon működő operációs rendszerek változásai, az átálláshoz szükséges tennivalók - ezek voltak az előadások főbb témakörei.
A hétéves fejlesztés eredményeként létrejött 64-bites Itanium processzorcsalád új tagjával elsősorban a nagy teljesítményű szerverek piacát célozta meg az Intel, ezzel szeretné felvenni a versenyt az olyan drága chipekkel szemben, mint a Sun UltraSparc III vagy a Compaq Alphája. Ezek a chipek 64-bitesek voltak, míg az Intel eddig csak 32-bites processzorokat gyártott. A nagy számítógépgyártók nem fektettek nagy energiát a család előző tagjával, az Itaniummal felszerelt gépek készítésébe, inkább úgy gondolták, hogy megvárják a McKinley-t, ami másfél-kétszeres teljesítményű lesz, mint az előző processzor.

Menet közben cserélhető tápok

HP i2000 munkaállomás
A HP bemutatta a még Itanium-processzor köré épített rendszereit, a két és négy processzoros Workstationt és Servert. Az i2000 névre hallgató munkaállomás kétféle kiszerelésben kapható, egy 733MHz vagy két 800MHz-es CPU-val ellátva. A gép képes akár 16GB memória kezelésére is, a beépített nVidia Quadro2 Pro grafikus chippel pedig igazán erős grafikus munkaállomást kap a vásárló. Az rx4610 jelű gép a HP első IA-64 alapú szervere, négy 733 vagy 800MHz-es CPU-val felszerelve. Képes 64GB SDRAM-ot kezelni, 8 hot plug (menet közben cserélhető) PCI-foglalat, szintén bekapcsolt állapotban cserélhető hűtők és tápok jellemzik. A család harmadik tagja a 16 processzorral felszerelt robosztus szerver, ezt azonban nem mutatták be részletesen.

Várják a 64-bites Windowst

A Workstation és a Server három operációs rendszert támogat, a HP saját Unixát, a HP-UX 11i Version 1.5-ös verzióját, a 64-bites Windowst és a Linuxot, míg a 16 CPU-s rendszert csak a HP-UX hajtja meg. A Windows 2000 64-bit Editiont felkészítették hatalmas mennyiségű memória kezelésére, a 32-bites verzió még 4GB-tal tudott megküzdeni, az új 64-bites viszont már 16TB (terabyte) memóriát tud megcímezni. Ígéretek szerint az új processzort maximális mértékben kihasználja, és a WOW64 (Windows on Windows64) segítségével észrevétlenül futtathatunk 32-bites alkalmazásokat 64-bites környezetben, természetesen a nagy rendszerigényű programok 64-bites verziójának beszerzése sokat javít a teljesítményen. Ilyenek például a nagy (2GB feletti) adatokkal dolgozó applikációk, videoszerkesztők, adatbáziskezelők nagy adatbázisokkal, vagy az komoly hardware-igényű alkalmazások. Ezen Windows-verzió végleges változata 2002 első félévében várható.

Linux-támogatás

A HP nagy erőket fektetett eddig is a Linux fejlesztésébe, ezután is szeretné támogatni az egyre népszerűbb OS-t. Ezt bizonyítja az is, hogy az első Itanium hardware-n elindult rendszer a HP által módosított Linux volt, 1998 márciusában. A Linux IA-64-es platformon működését nagyban segítette, hogy 1999 májusában a HP, az Intel, a Cygnus, az IBM, az SGI és a VA létrehozta a Trillian projektet, és közösen fejlesztették a kernelt, aminek eredménye 2000 februárja óta szabadon hozzáférhető, és mostanra teljesen integrálták is a Linux forrásába. A programozók dolgát megkönnyítette a HP IA-64 Linux Simulator, melynek segítségével 32-bites platformjukon fejleszthették, tesztelhették kódjukat szimulált 64-bites környezetben. A Trillian project ugyan ma már nem működik, de a HP továbbra is átadja tudását a Linux fejlesztőinek a jövő Itanium-alapú processzoraival kapcsolatban, így biztosítva a folyamatos fejlődést.

HP-UX fejlesztések

Bár a Linux indult be először Itanium-alapú rendszeren, de legkorábban a HP-UX itaniumos felkészítése kezdődött. A projekt 1994-ben startolt, hisz a HP már a kezdeteknél együttműködött az Intellel a processzor kifejlesztésében. 1996 októberében sikeresen bootolt a rendszer, ugyan még csak szimulátoron, de 1999 szeptemberében valódi környezetben is használható OS-sel bukkant fel újra a csapat, sőt, novemberben már a nagyközönség előtt mutatta be működő rendszerét az Oracle World rendezvényen, amin Oracle alkalmazások futottak.

Megjelent az Itaniumot támogató HP-UX

HP rx4610-es szerver
Idén februárban már a McKinley-n is működött a HP-UX, és júniusban megjelent a 11i Version 1.5, az első Itaniumot támogató HP-UX kiadás. A 11i V1.5 a csak PA-RISC rendszeren futó 11i Itaniumos változata. Képes 1-16 Itanium-processzor támogatására, 64GB memória kezelésére, más jelentős változtatást azonban nem vezettek be. A PA-RISC platformos alkalmazások kompatibilitását az Aries PA-RISC-Itanium fordító valósítja meg. Ez a felhasználó számára láthatatlan, a rendszer szerves része. Ennek a segítségével nincs szükség a programok újrafordítására, portolására, azok azonnal működnek. A HP ezt több fő alkalmazással is tesztelte, bizonyította: Apache webszerver, NASTRAN, Netscape browser, Java VM, Perl, xemacs, Real Server. Természetesen a nagy számításigényű alkalmazások újrafordítása ajánlott, hisz az Itaniumra kihegyezett compilerekkel (fordítóprogramokkal) készített gépi kód jelentős teljesítménynövekedést eredményezhet.

Számítógépek élveboncolása

A McKinley-t bemutató Ric Lewis egy érdekes videóval búcsúzott előadása végén, egy a HP-tesztlaborban működő McKinley-alapú gép prototípusát mutatta be az egyik fő fejlesztő. Az erősen homevideo-jellegű felvételen láthattuk a működő gépet, HP-UX futott rajta. A gépet kihúzták a rackből, és bekapcsolt állapotban, minden segédeszköz nélkül gyakorlatilag darabokra bontották. Először az egyik tápot emelték ki, a másik eközben persze vidáman ellátta feladatát, majd a merevlemez következett (természetesen nem az, amelyikről a rendszer ment), a hűtők, és végül a hot plug-os PCI-kártyák doboza. Ott maradt egy alaplap és egy processzor mintegy másfél percnyi szerelés után - a gép pedig ment tovább, mintha mi sem történt volna.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!