Szabina
5 °C
11 °C

Önjavító szoftvert ad ki az IBM

2002.11.22. 09:02
Az IBM a napokban két alkalmazásához ad ki különleges frissítést. Az adatbáziskezelő DB2 és a WebSphere most bemutatott újabb verziójában elsőként alkalmazzák az önmagukat telepítő és működésben tartó rendszerek elvét.
Csütörtöktől forgalmazza az IBM adatbáziskezelő szoftvere új változatát, a DB2 Version 8-at, hétfőn pedig a vállalat bemutatja a WebSphere Version 5-öt is, amely az alkalmazások programozási és futtatási alapját testesíti meg. Az IBM fontos célja, az önmagát javító technológia kifejlesztése irányába tett első lépést jelentik az "autonomic computing-ra" (önnálló számítás, működés) képes szoftverek. Ennek segítségével a számítógépes rendszerek kevesebb emberi beavatkozással is hatékonyak tudnak maradni.

A mainframe öröksége

Az IBM hosszú távú szándékai szerint egy-egy cég informatikai részlege a napi működését úgy tervezi, hogy a szerverek, szoftverek és tárolóeszközök legyenek képesek önmagukat telepíteni és működésben tartani. "Csupán az lesz az informatikusok feladata, hogy meghatározzák az alapszabályokat, melyeket a rendszer végrehajt és gondoskodik a dolgok helyes menetéről" - jelentette ki a CNetnek Miles Barel, az IBM autonomic computing részlegének igazgatója.

Az öntelepítésen és beavatkozni képes felügyeleten kívül az autonomic computing elve a rendszerek leghatékonyabb formában történő működtetését is magában foglalja, kijavítva az esetleg fellépő hibákat. Az IBM kutatási részlege 2001 tavaszán indította be az autonomic computing kezdeményezést azzal a céllal, hogy a mainframe számítógépek néhány hagyományos jellemzőjét sikerüljön átvinni az olcsóbb rendszerekre is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.