Natália
-3 °C
8 °C

Meghalt az iPod mini

2005.09.08. 09:45
Az Apple szerdán mutatta be új termékeit, melyek között ott az iPod mini utódja, a nano, az iTunes ötödik verziója, valamint egy Motorola telefon, amin az Apple szoftvere fut.

Az Apple úgy gondolta, most szerdán jött el az ideje annak, hogy bemutassa régóta várt mobiltelefonját, melyet a Motorolával közösen fejlesztett ki. A társaság leleplezte az iPod nanót is, a flashmemória-alapú iPod mini-utódot. Ezzel jócskát összezavarta az elemzőket, akik a készülék érkezését a hónap végére tették, míg a mindenki által várt filmlejátszós iPod bemutatkozása elmaradt. Ugyanakkor megmutatta magát az iTunes 5 is, ami idehaza nyilván keveseknél lépi át az ingerküszöböt, főleg, hogy az Apple letöltős szolgáltatása egy ideig még biztosan nem jön Magyarországra. Zenehallgatásra meg jó a régi is, vagy ott a Winamp.

Meghalt a király, éljen is

#alt# Az Apple-mobil valójában sokkal inkább egy Motorola-mobil, amin az Apple szoftvere, az iTunes fut. Ahogy a szoftver ötödik verziójának érkezése, úgy nyílván ez a tény is keveseket hoz lázba, hiszen itthon semmi hasznát nem vesszük a terméknek: egyelőre csak az amerikai Cingular hálózatában működik, két éves hűségnyilatkozattal 250 dollárba, azaz ötvenezer forintba kerül a készülék. A dallamos névre hallgató Rorkba 512 megabájt memóriát pakoltak, és legfeljebb 100 dalt tölthetünk rá, ami elég furcsa megkötés.

A hazai vásárlóknak sokkal érdekesebb, hogy megjelent az iPod nano, ami egyben az iPod mini halálát is jelenti. Mivel eddig a mini volt az iPod család legsikeresebb tagja, a nanónak népszerűvé kell válnia, különben meginoghat az Apple piacvezető pozíciója.

Félúton

Az új készülék valójában a mini és a shuffle keresztezése: technológiája a shuffle-t idézi, hiszen vincseszter helyett flashmemórián tárolja az adatokat, ráadásul méretéiben is erre hajaz: kilenc centi magas, négy centi széles, és 0,7 centi „mély”, ami az Apple PR-osztálya szerint egy ceruza vastagságának felel meg.

Kapacitása félutas, 2 és 4 gigabájtos verzióban kerül a boltokba, míg a shuffle fél- és egygigabájtos, a mini meg 4 és 6 gigás volt. Külsejében pedig a friss halottat idézi: megtaláljuk rajta a navigátorkereket, meg a kijelzőt is, ez azonban már színes az új modellen, igaz, csak másfél colos, szemben a korábbi verzió 1,67-es kijelzőjével. A kisebbik modell 200-, a nagyobbik 250 dollárba kerül, itthon tehát várhatóan 63 és 70 ezer forintért lesz megvásárolható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.