Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Jönnek a levegővel tölthető mobilok

2005.02.25. 16:00
A delhi műszaki egyetem ipari formatervezési tanszékének hallgatói olyan mobiltöltőt készítettek, amely a szél energiáját hasznosítja. A parányi hordozható eszköz turbinája három-négy wattot termel, amely a mobilokhoz éppen elegendő.

A mérnökhallgatók kétszáz rúpiáért, azaz alig több mint nyolcszáz forintért vásárolták meg a különleges turbina legyártásához szükséges alkatrészeket, de az áramtermelő eszköz tömeges gyártása valószínűleg olcsóbb lesz. A diákok elsődleges célja az volt, hogy a mobilok azokon a helyeken is használhatóak legyenek, ahol nincs áram az akkumulátorok feltöltéséhez.

Az így megtermelt áram persze másra is használható, például lámpák vagy rádiók működtetésére. A zsebturbina a tengerparti területeken lesz igazán hasznos, ahol szinte folyamatosan fúj a szél, írta a Rediff.com.

A technikát egyelőre nem vitték kereskedelmi forgalomba, de a tanszék levelet írt India tudományos szakminisztériumának, hogy segítsen a tömeggyártás megkezdésében.

A busszal, autóval vagy vonattal utazó mobilhasználók bármikor feltölthetik készülékeiket a menetszéllel. A hallgatók még egy rugót is építettek az eszközbe, amely elraktározza az energiát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!