Natália
-3 °C
7 °C

MacWorld: Permanens forradalom

2001.01.11. 16:09
Steve Jobs a tőle megszokott PR-optimista, energetikus stílusban öntötte híveibe a lelket a San Franciscó-i Macworld Expón, ahol bemutatta a minden eddiginél gyorsabb, laposabb és jobban várt gépeit, noteszgépeit és operációs rendszerét.
A 2000. év problémái sajátos formában sújtották az Apple-t, hiszen a piac általános lassulása mellett meg saját akadozó hardver- és szoftverfejlesztéseivel meg kellett küzdenie - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a Macworld Expo nyitóbeszédében. Ezért arra gondoltak a cégnél, hogy 2001-ben odacsapnak korrektül.

A fő csapásirányt egyelőre kirobbanó újítások nélkül, a meglévő technológiák általános feljavítása jellemzi. A gyorsuló processzorok mellé ultravékony noteszgépek és CD-újraírók kerültek a vitrinekbe, a jövő zálogaként aposztrofált Mac OS X operációs rendszer pedig kapott egy márciusi megjelenési határidőt.

Nem az órajel a fontos

Az új Power Mac
Az új Power Mac gépek processzorsebessége 466-tól egész 733MHz-ig felkúszik. Jobs összesen négy modellt mutatott be: a 466 és 533 MHz-es gépek 128MB memóriával 1699 és 2199 dolláros áron már kaphatók, amelyeket a 667 és 733 MHz-es változatok követnek hamarosan 256MB memóriával 2799 és 3499 dollárért februárban.

Mindegyik géphez alaptartozékként adják a CD-újraírót, míg a csúcsmodell egy SuperDrive fantázianevű CD/DVD-írót is tartalmaz. Ezekhez szoftvert is adnak rendesen, az iTunes egy CD-rippelő, -író, -menedzserlő és médialejátszó dolog, míg az iDVD értelemszerűen saját DVD-k készítésére szolgál.

A leggyengébb gépet leszámítva a korábban betonbiztos partnerként kezelt ATI helyett a mostanában mindenvivő Nvidia adja a 4x-es AGP-s grafikus vezérlőt. Az új Power Mac-ek 133 MHz-es rendszerbusszal és memóriával vannak felszerelve, köszönhetően a Motorola Power PC 7450 processzorának.

A hagyományosan pulcsis-farmerosan laza Jobs egy rögtönzött hardverteszttel igyekezett alátámasztani a 733MHz-es csúcsgép jogosultságát a piacvezető célhardver címére. Az ötezeres tömeg hangos jókedvvel és kereplőkkel adott hangot elégedettségének, amikor az Apple G4-es 12 másodperccel gyorsabban számolt ki egy összetett 3D-s grafikát, mint az 1,5GHz-es Pentium 4.

PowerBook G4
Az Apple felújította a PowerBook G4-es noteszgépeit is. Az új 15 inches kijelzőjű széria mindössze 2,5 centiméter vastag és 2,2 kilogrammot nyom, persze egyesével. Az új PowerBookok papíron ötórás üzemidővel, 400 és 500MHz-es processzorral, 120-256MB memóriával, valamint 10-20GB-os merevlemezzel dolgoznak 2599 és 3499 dollárért.

OS X-akták

$129
Jobs bejelentette, hogy a régóta várt Mac OS X operációs rendszer csak március végén lesz megvásárolható 129 dollárért, új konfigurációkban alapértelmezett oprendszer pedig júliustól lesz.

Szoftver nélkül félkarú óriás lenne az oprendszer, ezért a Microsoft ígéretett tett, hogy őszre elkészül az Office irodai szoftvercsomag Mac OS X-re optimalizált változatával. Elemzők szerint ez a dátum 2002 tavaszáig simán kitolódhat, mivel a szoftvegyár még csak októberben kezdte el leszállítani a tavaly nyáron bemutatott Mac Office 2001-eket.

Az új oprendszert eredetileg tavaly szerette volna piacra dobni az Apple, félmegoldásként szeptemberben nyilvános bétatesztverziókat kezdett árulni. Akkor még reálisnak tűnt, hogy januártól már az új rendszeren pörögjenek az új PowerMacek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!