Ágnes
-13 °C
0 °C

Átváltozó számítógépen dolgozik az IBM

2002.02.09. 17:56
Az IBM Research kísérleteket végez a Meta Pad elnevezésű eszközzel, amely kaméleonszerűen átalakítható asztali gépből kéziszámítógéppé vagy laptoppá. Az IBM kutatási részlege az eszközt szerdán mutatta be a CNet tudósítóinak. A pénztárca méretű, 255 gramm súlyú készülék célja, hogy csökkentse a mobil eszközök felhasználóinak terheit. Minden szükséges szoftvert és alkalmazást tartalmaz, de a hardverek szintjén csak az alapokra szorítkozik.
Az eszköz az informatikai igények központi moduljaként működik, tartalmazza a processzort, a merevlemezt, a memóriát, és a dokkoló csatlakozót. Ezt az egységet egy sor különböző hardvermodulba lehet illeszteni, például PDA-kba, asztali gépet alkotó modulba, vagyis összeállítástól függően különböző szerepet játszhat.

Az alapötlet szerint a kis fekete központi doboz a számítógép, és minden más csak egy hozzá való kiegészítő - mondta Ken Ocheltree, az IBM kutatója. Ennek az eszköznek a segítségével próbálnak választ kapni arra, hogy vajon egyetlen számítógép képes-e a felhasználó valamennyi adatának, alkalmazásának elmentésére és megjelenítésére, illetve a személyes kommunikáció intézésére.

Otthon és a munkahely között ingázhatna a központi egység, és tetszés szerint dolgozhatna az asztali gép beállításai illetve átválthatna a mobil PDA üzemmódba. A Meta Pad modulból modulba újraindítás nélkül áttehető. Az IBM Research az elmúlt évek során az új mobil számítástechnika számos alapkérdésével foglalkozott, beleértve prototípusok gyártását is.

Az egyik legutóbbi fejlesztés a viselhető ThinkPad és a karóra-számítógép volt. A prototípusok egyike már gyártásba került. A "pillangó billentyűzet" igen népszerű volt a ThinkPad vásárlók között. Más újítás, például a ThinkPad TransNote kevésbé volt sikeres.

A Meta Pad segíthet annak kiderítésében, hogy mi történik akkor, ha a felhasználó gond nélkül bárhová magával viheti az adatait - jelentette ki Ocheltree. Az eszköz másik célja, hogy kiküszöbölje a PDA-k különféle gondjait. Ilyen például a kis számítási kapacitás, a fájlok hiányos kompatibilitása. A gazdaságosabb hordozható számítógép mintegy mellékesen feleslegessé teszi a PC-vel való adatszinkronizálást is.

Ocheltree az újságíróknak bemutatta, hogy a központi modult az asztali PC-nek megfelelő bölcsőszerű állványból kivéve, az előbbi milyen könnyen kiegészíthető egy 7x12 centiméteres színes kijelzővel. Az így létrejövő PDA többek közt képes videók lejátszására, internetes szörfölésre és dokumentumok szerkesztésére.

A Meta Padot a csípőre pánttal lehet rögzíteni. A kompakt fejhallgatóval együtt így viselhető számítógéppé válik. Ugyanígy ThinkPad noteszgéppé alakul, ha a gépet szimuláló megfelelő dobozba csúsztatják.

A számítógép felhasználói ennek eredményeképpen az irodájukból kilépve a gépmagját magukkal vihetik. Otthon egy másik, kijelzőt is tartalmazó aljzatba téve lehetővé teheti a webes böngészést. A noteszgép aljzattal a repülőgépen ülve le lehet gépelni egy beszámolót. A fejlesztők szerint a hotelszobákat fel lehetne szerelni olyan set-top boxokkal, melyek a Meta Pad kijelzőjeként a tévét használnák.

A számítógép magja és a kezelőfelület egymástól elválik. Ez lehet a jövő fejlődési útja - mondta Ocheltree. A Meta Pad prototípusa egy alacsony energiafogyasztású 800 megahertzes Transmeta Crusoe 5800 processzor köré épül. 128 MB memóriát, 10 gigabájtos merevlemezt és Windows XP operációs rendszert kapott.

A központi modulhoz tartozik az IBM saját fejlesztésű kézírás-felismerő szoftvere, és egy lágy billentyűzet. Ezek segítségével a felhasználó tollal is bevihet adatokat, vagy bepötyögheti a képernyőn. Ezen kívül az eszköz képes futtatni az IBM ViaVoice beszédfelismerő szoftverét, illetve bármely Windows XP kompatíbilis alkalmazást.

Az IBM nem tervezi, hogy a közeljövőben termékként kínálja a Meta Padot, bár az IBM Research szándékai szerint az eszköz mindennapos használatban való tesztelése néhány hónap múlva elkezdődik. Felmerült az is, hogy a kaméleon számítógépet a használat jogával felhasználóknak adják ki.

Ha a Meta Pad gyártásba kerülne, az ára megközelítené egy alsókategóriás noteszgép árszínvonalát, ami körülbelül 1000 dollár. A hardvernek szüksége volna egy aljzatra, ami lehetővé tenné az asztali monitor használatát. Ez és a külső billentyűzet együtt 50 dollárba kerülhetne, vagyis az alap kiegészítő modulokhoz viszonylag olcsón hozzá lehetne jutni. A PDA és a noteszgép kiegészítők többe kerülnének, de még így is kevesebbe, mint egy hagyományos PDA vagy noteszgép - állítja az IBM.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a Meta Pad értékes ötlet, amely képes lehetne megcélozni a legtöbb PC felhasználó alapvető igényeit. Hiszen minden benne van, amire alapvetően szükség van. Ez a legegyszerűbb útja, ha az egyik kommunikációs környezetből a másikba akar váltani az ember - mondta Alan Promisel, az IDC elemzője. Emlékeztetett viszont arra, hogy hiába a Meta Pad átalakításának egyszerűsége, a mai noteszgépek még használhatóbbnak tűnnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!