Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Meghalt az iBook, itt a MacBook

2006.05.16. 16:36
Újra kapható fekete laptop az Apple-től: a MacBook kétféle színben rendelhető, és alig drágább elődjénél, a lényegesen lassabb iBooknál. Azért a dvd-olvasó már elég ciki 2006-ban.

Az Apple ma bemutatta az iBook laptopcsalád legújabb generációját. A most leváltásra kerülő G4-es modell első verziója 2003 végén került a boltokba, az újdonságban viszont már az Intel Core Duo processzorait szerelik az Apple gyártópartnerei. A modell új elnevezést is kapott, mint azt a különböző források már hónapok óta sejtetik: az iBook új neve MacBook lett, ahogy a professzionális felhasználóknak szánt PowerBookból MacBook Pro lett pár hónappal ezelőtt.

Drága festék

A gépet csak egyféle, 13 colos, 16:9-es monitorral vásárolhatják meg a felhasználók. Mindegyik verzióba az Intel kétmagos Core Duo processzorát szerelik, az alapmodellben 1,83 gigahertzen, a drágábbik verziókban 2 gigahertzen üzemel a csip.

#alt#

Újdonság, hogy mostantól a fehér mellett fekete színben is megvásárolható a modell, igaz, csak a legerősebb verzió. Ez viszont alig különbözik a középső modelltől, 80 gigabájtos merevlemez jár mellé a hatvan gigabájtos helyett, így a kétszáz dolláros (negyvenezer forintos) árkülönbséget leginkább az eltérő színezésért kell kifizetni.

Mindhárom géphez fél gigabájt memória jár, és a MacBookok is megkapják az újgenerációs Apple-gépek összes kötelező kellékét: beépített iSight kamerát, távirányítót és a vele szimbiózisban élő Front Row felhasználói felületet.

Felróható az Apple-nek, hogy 2006-ban, az új adattárolók érkezésének évében Combo meghajtót épít a leggyengébb modellbe, ez ugyanis csak a cd-ket képes írni, a dvd-ket csak olvassa. A két erősebb gépbe azonban már dvd-írót szerel az Apple.

Ugyanakkor ár-érték tekintetében az új gép lényegesen jobb helyzetben van, mint elődje: ötszörös sebességet kínál, tíz százalékkal magasabb árért.

Drágább lesz, de olcsóbb

A gép leggyengébb pontja az integrált Intel GMA 950-es grafikus csip lehet, ez aligha képes nagyobb teljesítményre, mint elődje, az Ati 9550-es gpu, ugyanakkor alapvető funkciókra tökéletesen elegendő.

Az első gépek három hét múlva érkeznek a magyar kereskedésekbe, mint megtudtuk, az alapmodell nagyjából bruttó 350 ezer forintért lesz megvásárolható. Ez kevesebb, mint amennyit a lényegesen lassabb 1,42 gigahertzes G4-es modellért kellett eddig fizetni, igaz, 14 colos monitor helyett csak 13,3 colt kapunk, ráadásul dvd-író helyett cd-íróval kell beérnünk.

Eddig 290 ezer forintba, tehát 60 ezerrel kevesebbe került a legolcsóbb laptop az Applenél, a 12 colos kijelzővel és 1,33 gigahertzes G4-es processzorral szerelt modellhez képest viszont lényegesen többet nyújt az új modell.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.