Zalán
6 °C
19 °C

A Microsoft levédette a szünetet

2005.12.19. 10:15
Tizenkét évig tartó küzdelem után a Microsoftnak sikerült szabadalmaztatnia a módszert, amellyel a nézők megállíthatják a tévéadást, hogy egy hiperlinkre klikkolhassanak.

Nem lehet elég korán felkészülni a jövőre, legalábbis ezt lehet a tanulsága a Microsoft tizenkét éve húzódó szabadalmaztatási ügyének. A világ legnagyobb szoftvergyártója 1993 márciusában próbált meg levédeni egy interaktív televíziózással kapcsolatos technikát, az illetékes hivatal azonban csak most fogadta el a kérelmét. Az interaktív televíziózás pedig - legalábbis úgy, ahogyan azt a Microsoft mérnökei akkor elképzelték - még mindig nem terjedt el.

(Roppant vicces, hogy az 1993-as szabadalmi kérelemben a Microsoft még lelkesen ír az internetről, mint csodálatos új technikáról. "Az Internet népszerűsége mostanában robbanásszerűen nő" és "a számítógépezők egy modemmel internetezni tudnak"- áll a Register informatikai szaklap által összegyűjtött idézetekben.)

Arra is fény kiderül a 6 973 669-es számú szabadalom olvasása közben, hogy a Microsoft leginkább az adások szüneteltetésére szeretné használni a találmányát: a megosztott kijelzőn internetes sportoldalakra és csevegőszobákra mutató linkeket lehetne elhelyezni, és a néző bármelyik pillanatban, bármilyen hosszan megállíthatná a lejátszást anélkül, hogy az adás egyetlen másodpercéről is le kellene mondania, írja a dokumentum.

Tavaly egyébként Bill Gates arról tartott előadást, hogy a hagyományos, reklámokkal megszakított struktúra eltűnik, és azt javasolta a tévés társaságoknak, hogy térjenek át az általa propagált osztott képernyős megoldásra, amelyben az egyik oldalon csak Google stílusú szöveges hirdetések vannak.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.