Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Palmtopok a harctéren

2001.11.12. 08:40
A kézikönyvektől és a szótáraktól a térképeken és a műholdfelvétel-nézegetőkön át a GPS-ig egyre több katonai alkalmazás jelenik meg Palm és Handspring típusú kéziszámítógépekre, és egyre több amerikai katona használja is azokat a kiképzőtáborban és a harctéren egyaránt.
Először a katonai kézikönyvek, térképek és szótárak jelentek meg Palm OS-re néhány kifejezetten katonai alkalmazásokat készítő vállalat gondozásában. Az amerikai alakulatoknál terjedő kéziszámítógép-használatra aztán a nagy katonai beszállítók is rámozdultak: a Northrop Grunman által kifejlesztett Palm Elvis (Enhanced Linked Virtual Information System) lehetővé teszi, hogy a harctéri parancsnokok drót nélküli kapcsolaton keresztül osszák meg egymással a pillanatnyi helyzetet ábrázoló térképeket, és rendszeresen frissíthessék is azokat, anélkül hogy elhagynák a harcteret.

Noha az amerikai hadseregben központi program nem létezik a katonák palmtoppal való ellátására, számos alakulat már beszerezte őket, és szabadidejében lelkesen tetriszezik. A tengerészetnél 1999 óta minden újoncot felszerelnek velük, a papíralapú fedélzeti naplók modernizálása céljából. A Military Advantage nevű szoftvercég az afganisztáni konfliktus kitörése után ingyenes Afganisztán-térképet és angol-pastu szótárat helyezett el weboldalán, ahonnan a civilek számára is hozzáférhető "Army Survival Manual" és a különféle katonai kézikönyvek kéziszámítógépes változata is letölthető. Mobil hadiwarezt fejleszt a nyugdíjas kiképző őrmester, Charles Sibrany által alapított Warrior Solutions is: Platoon Warrior nevű szoftvercsomagja egy fél mázsa, különféle alakulatoknál rendszeresített kézikönyvet helyettesít egyetlen CD-n. A harcoló alakulatoknak jelentős árengedménnyel kínált programcsomag a webről is letölthető, ahogyan egy terrorista adatbázis is.

A kézikönyveknél jóval könnyebb kéziszámítógépek nagy előnye, hogy nem áznak szét mostoha időjárási körülmények között, a titkos információk feljegyzésére szolgáló hadinoteszt pedig azzal überelik, hogy nem kell őket laponként megenni, ha fogságba esünk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.