Mária
-6 °C
-2 °C

Hal a számítógépben

2004.04.27. 12:10
A sufnituningolók többsége drága festékkel és egzotikus belső kivilágítással próbálja kicsinosítani a számítógépét, a kreatív természetkedvelők azonban táblásított fenyőből barkácsolnak házat, akváriumot építenek a gép belsejébe, vagy esetleg a számítógépet süllyesztik el egy akváriumban, derült ki a gépbuherátorok vasárnapi megmérettetésén.
Tekintse meg képeinket!
A budapesti kArton galériában hétvégén megrendezett Mod-tech Hall kiállításon tíz hazai nagykereskedő mutatta be a számítógépek tuningolásának és átépítésének nélkülözhetetlen kellékeit, miközben a fanatikus géprajongók azt is megmutatták a nagyközönségnek, miként lehet hasznosítani ezeket a furcsa, színes alkatrészeket. Az eseményen ugyanis megrendezték a második magyar moddingbajnokságot is, amelyen a legszebb egyedi tervezésű házakat díjazták. A gigahertzek párbaja, azaz a tuningverseny most elmaradt.

A bajnokságon nagyon sok egyedi alkotást láttunk, és a versenyzők többsége nemcsak egy-két csavart mozdított el a helyéről. Az első helyezett az Alfa Romeo autók jellegzetes vonásait ültette át számítógépes környezetbe: a tűzpiros számítógép elejére háromszög alakú hűtőrács került, míg a hátsó felén krómozott kipufogócsövek meredeztek. A második helyezett szintén elképesztően szép festéssel készült a versenyre, a téma azonban ezúttal a Star Trek volt. A készítőtől azt is megtudtuk, hogy a meghajtókat takaró elcsúsztatható ajtó másfél hónap alatt készült el.

Drága műanyag

Valószínűleg a harmadik helyezett mutatta be a verseny egyik legdrágább alkotását, a fejet ábrázoló ultramodern ház elkészítése ugyanis majdnem kétszázezer forintba került, aminek az egyik fele a munkaköltség, a másik fele az anyagköltség volt, tudta meg az Index a büszke tulajdonosoktól. A fiatal géptervezők azt is elárulták, hogy a számítógépben csak a csavarok és a hardver nem egyedi, és a teljes gép csaknem félmilliót ér.

A dobogós helyezetteken kívül még négyen kaptak különféle díjakat, például egy számítógéppé átalakított régi rádió tulajdonosa. Ez szöges ellentéte a fent említett plexicsodának; a készítő szerint a beépített hangszóróval felszerelt hatalmas fadoboz alig pár ezer forintba került, és a beépített hardver sem csúcskategóriás, mivel a gépet csak hálózati elosztóként használja.

Hal a gépben

Klikk a képre!
Az eseményen nagy számban jelentek meg az állatbarát gépbuherátorok, akik számítógépezés közben sem akarnak kedvenc halaiktól távol maradni. Az egyik természetbúvár a ház falába épített parányi műanyag dobozba zárt néhány vörös neonhalat, és két vízi növényt, a másik azonban az összeszerelt alaplapot vastagon lekente átlátszó műgyantával, majd az egészet belerakta egy akváriumba és leöntötte vízzel (a meghajtók és a tápegység garantáltan vízmentes részen, az akvárium alatt kaptak helyet). A meleg vizet kedvelő sziámi harcos halat láthatóan nem zavarta az indusztriális környezet, sokkal nagyobb gond volt a víz alacsony hőmérséklete - hiába hajtották a gépet, a processzor nem melegedett fel eléggé.

A tavalyi tuningversenyen autóalkatrészekkel nyomuló versenyző idén táblásított fenyőből barkácsolt gépházat a saját testi épségét kockáztatva, de láttunk még teában úszó műanyag ufót és vastag csatornaelembe szerelt számítógépet is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.