Vilma
-7 °C
4 °C

Görbe tükrök a Millenárison

2006.01.20. 16:30
Pénteken újabb kiállítási darabokkal gazdagodott a szeptemberben a Millenárisra költöztetett Csodák Palotája. A digitális görbe tükrök az átadó informatikai miniszter szerint egyszerre képviselik a high tech-et és a művészetet - az MTA SZTAKI igazgatója szerint inkább sonkatekercsekre hasonlítanak.

Bár Kovács Kálmán informatikai miniszter nem szerepelt a meghívón, péntek délelőtt valahogy csak sikerült beszivárognia a Millenáris Parkba, ahol ünnepélyes keretek között meg is dicsérte, át is adta és ki is próbálta a Csodák Palotája legújabb kiállítási darabját, egy három képernyőből álló digitális görbetükör-együttest.

#alt#
Még több képet!
"Egyetlen kultúra van" - üzente a miniszter azoknak a kétkedőknek, akik a tárca kezelésében lévő Jövő Házát és csatolt intézményeit féltik az eltechnicizálódástól. Az újonnan bemutatott interaktív objektumegyüttes ugyanis egyszerre high-tech és művészet, egyszerre ad alkalmat a "röpke élvezetre" és az "elmélyülésre", a "tanulva szórakozásra és a szórakozva tanulásra", elaborált a szakminiszter, aki szerint egyébként jövőből is csak egy van, nem csak kultúrából.

Kulturális sonkatekercs

Az egyetlen kultúrát péntektől három nagyméretű képernyő testesíti meg a Csodák Palotájában: a fölöttük elhelyezett digitális kamerák képét megjelenítő monitorok közül az első láthatatlanná, vagy inkább áttetszővé teszi azt, aki előtte áll, a másik a célfotókhoz használatos réskamerák működési elvén mozgásfázisokat jelenít meg az időben (ettől négydimenziós a kép a kiállítók szerint); a harmadik tükör egyszerűen torzít, és képes több irányban eltolni, illetve megsokszorozni az előtte álló testét.

#alt#
Még több képet!
"Ez egy felszeletelt sonkatekercshez hasonlít"- mondta a digitális réskamera képére Dr. Inzelt Péter, az objektumot fejlesztő MTA SZTAKI igazgatója. "Én személy szerint jobban szeretem a sonkatekercset." Tudományos szempontból nem abszolút újdonság a három szerkezet, hiszen a prezentált jelenségek eddig is előállíthatók voltak - a réskamerákat már a harmincas évektől használták, görbe tükör meg minden rendes vidámparkban van - de a digitális technika új színt visz a megunt trükkökbe, például mert rögzíteni is lehet, ami történik, és a réskamera esetében a valós idejűség is újdonságnak számít.

De ha kultúra is, az más. Az első látásra hétköznapi objektumok mélyművészeti vonatkozásaira a C3 igazgatója, Peternák Miklós hívta fel a figyelmet, aki nagy tehetséggel keverte bele ugyanabba a tükrös sztoriba Hófehérkét, Akhilleuszt, Oscar Wilde-ot és James Joyce-ot. Nárcisz szegény kimaradt.

Bezavart a Mars-túra

Az átadó végén modern mozgástáncosnő lejtett egy meggyőzőt a digitális tükrök előtt, bár az ihletett előadásba belezavart a hangosbemondó, aki tájékoztatta a kedves látogatókat, hogy "a mai napion az első Mars-expedíció 11 órakor indul". A Csodák Palotájában randalírozó tinédzsereket valószínűleg elijesztette az új tereptárgy környékéről az ott tébláboló öltönyös tömeg, és bár a vége felé megjelent egy anyuka babakocsival, ő alig fért a cucchoz a fotósoktól. Így a show-t az a két, egymás derekáig érő ősz úriember lopta el, akik pajkos szamárfül-mutogatással múlatták az időt a varázstükrök előtt. Talán még most is ott vannak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.