Piroska
-10 °C
1 °C

Mágnesveszély

2005.08.22. 10:45
Az orvoslásban használt mágneses rezonanciás képalkotó berendezések elterjedésével egyre gyakoribbá válnak a mágneses balesetek. Egy amerikai fizikus ilyen rémtörténeteket gyűjt.

Szemben a röntgennel vagy a gyógyításra használt más sugárzásokkal, a mágneses mező nem jelent veszélyt az élő szervezetre. Talán emiatt lehet, hogy az Egyesült Államokban kevesebb rendszabály vonatkozik az MRI-kre, mint akár a fogorvosi röntgenre.

1980 óta körülbelül tízezerre növekedett az amerikai intézményekben működő MRI-berendezések száma, miközben a mágnesek teljesítménye megnégyszereződött. Ezzel majdnem egyenes arányosságban nőtt meg a balesetek száma is.

Dr. Moriel NessAvier fizikus, aki MRI-biztonságot oktat a Baltimore-i Egyetemen, honlapján gyűjti a tanulságos történeteket.

jarokeret az MRI-ben
Repül a járókeret

Az egyik legmegrázóbb mágnesbalesetben egy hatéves gyerek életét vesztette. 2001-ben a Westchester klinikán a kis Michael Colombinit egy agyműtétet követően igyekeztek MRI-vel megvizsgálni, amikor megszűnt az oxigénellátása.

Az aneszteziológus kisietett a folyosóra és megragadott egy oxigénpalackot, de elkerülte a figyelmét, hogy a palack acélból van. Az MRI mágnese azonnal magához rántotta az oxigénpalackot, amely összezúzta a gépben fekvő gyermek fejét.

Szintén figyelemre méltó az a történet, amelyben egy vadonatúj épület MRI szobájában igyekeztek megszerelni az oltórendszer egy csöpögő öntözőfejét. A mágnes magához rántotta a kirendelt szaki acetilén hegesztő gázpalackját, amelynek letört a szelepe, kigyulladt, ami ahhoz vezetett, hogy leégett a friss épület.

Moriel gyüjteményének egy másik darabja egy német tűzoltóról szól, aki egy freiburgi kórházban tűzoltás közben tévedt az MRI szobába, majd oxigénpalackjánál fogva a berendezésre tapadt és kis híján megfulladt.

A fizikus egyébként egy ízben személyesen is részt vett egy mágnesbaleseti mentésben, amikor egy hordágyastul a gépre ragadt beteget négyen vonszoltak ki a mágneses mezőből.

szek az MRI-ben
Repül a szék

Az MRI mágnese éjjel-nappal "bekapcsolt" állapotban van, a mező a berendezés áramtalanításával sem szűnik meg. A mágnes erejét szuperhideg héliumból nyeri - a mező csak akkor szűnik meg, ha a gázt leeresztik. A hélium szintén veszélyforrás - a berendezés meghibásodása esetén az MRI szobát eláraszthatja az oxigént kiszorító fagyos gáz. A balesetgyűjteményben feljegyeztek olyan esetet, amikor a hélium leszakította a helyiség plafonját.

Az MRI erős mágneses terében minden mágnesezhető fém potenciális veszélyforrás. Míg a modern implantátumok, pacemakerek nem mágnesezhető anyagokból készülnek, váratlan problémákat okozhatnak a srapnelek, valami korábbi baleset nyomán a testben maradt fémdarabok, és nem árt vigyázni a tetoválással, ha vas-oxid festékkel készült.

Michael Colombini halálát követően sok helyütt fémdetektorral szerelték fel az MRI helyiséget, ez azonban rengeteg bosszúsággal jár, mert gyakorta feleslegesen jelez - például fém alkatrészeket tartalmazó melltartó esetén.

Ez a probléma azonban nemsokára megoldódhat, mivel egy kaliforniai cég jelezte, hogy csak mágnesezhető anyagokra érzékeny fémdetektorokat fejleszt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.