Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Karcos a nano, perlik az Apple-t

2005.10.24. 15:45
Egy kaliforniai ügyvédi iroda szerint az Apple tudott arról, hogy könnyen karcolódik a nano kijelzője, mégis piacra dobta az mp3-as lejátszót. A cég becseréli a használatban elcsúfult szépséget.

Berágtak az amerikai fogyasztók az Apple-re, mert a szeptemberbe piacra dobott mp3-as lejátszó, az iPod nano kijelzője a mindennapi használatban hamar és csúnyán összekarcolódik. A kaliforniai San Jose egyik bíróságán múlt szerdán benyújtott kereset szerint az Apple tudott arról, hogy hibás a nano kijelzője, mégis árulni kezdte a lejátszót, és ezzel megtévesztette a fogyasztókat. Az úgynevezett "class action suit"-ot (csoportos pert) kezdeményező ügyvédi iroda azt állítja, a nano kijelzője "túlságosan karcolódik a normál használat alatt" - erre egyébként nem sokkal azután fény derült, hogy az első vásárlók szeptemberben használni kezdték a készüléket.

"Ahelyett, hogy beismerte volna a tervezési problémát akkor, amikor a fogyasztók széles körben panaszkodni kezdtek (...), az Apple eltitkolta a hibát és azt javasolta az érintetteknek, hogy vásároljanak újabb termékeket, amelyek megakadályozzák a kijelző túlzott összekarcolódását" - áll a periratban.

Az iPod nano az Egyesült Államokban 2 és 4 gigabájtos kiszerelésben, fekete és fehér színben kapható, tárhelytől függően 200, illetve 250 dollárért. Itthon 60 000, illetve 76 000 forintba kerül.

Vett, cserélt, perelt

#alt#
Szkreccs

A kaliforniai ügyben megnevezett felperes, Jason Tomczak azt állítja: szeptemberben vásárolt nanója úgy összekarcolódott, hogy már látni sem lehetett a kijelzőt. Egy ettől független akkumulátorprobléma miatt a kereskedő kicserélte ugyan a lejátszót, de rövid idő alatt a cseredarab kijelzője is bekrepált, mire a felperes visszavitte azt a boltba. Arról, hogy a Tomczak nevében indult eljárásból lesz-e olyan csoportos per, amelyben kedvező ítélet esetén az összes vásárló számíthat kártérítésre, a bíróság dönt majd. Ha megnyerik a pert, a vásárlók a készülékek eredeti árán kívül igényt tarthatnak arra a 25 dollárra, amit a visszacseréléskor levontak tőlük, és egyéb kompenzáció is szóba jöhet.

Lespórolták a műanyagot?

A defektust az Index is sikeresen reprodukálta: a tesztelésre kapott, használaton kívül táskában hordott nano-példányon már egynapos használat után legalább tizenöt apró karcolás jelent meg, és a harmadik nap végére a kijelző képe élvezhetetlenné - ha nem is láthatatlanná - vált. Az Apple.hu ügyvezető igazgatója, Emanuele Massimo azt mondta, a kérdéses darab első szériás tesztpéldány volt, és a Magyarországon forgalomba kerülő nanók már egy javított sorozatból származnak, így azok nem sérülnek majd olyan könnyen, mint a tesztpéldány.

Az Apple marketingért felelős alelnöke, Philip Schiller szeptember végén azt nyilatkozta, hogy a nano kijelzője nem karcolódik jobban, mint az eredeti iPod. A periratok szerint ugyanakkor az Apple tudatosan vékonyabb műanyag védőréteget használt a nanóhoz, mint amilyet a korábbi iPodokhoz. Mivel viszont a nanóra ugyanúgy vonatkozik a garancia, mint az összes többi Apple-termékre, a kereskedők újabb, strapabíróbb példányokra cserélik a sérült darabokat.

Az iPod-sorozat darabjai minden idők legsikeresebb Apple-termékeinek számítanak, az amerikai mp3-as lejátszók tulajdonosainak 75 százaléka használja őket. A nagy keresletnek köszönhető, hogy a cég részvényei pénteken 56,98 dollárt értek a tőzsdén, ami új egyéves csúcsot jelent az Apple történetében.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!