Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Az egész világon eligazodik a CardNavigátor

2001.01.18. 22:24
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar fejlesztésű NaviCard autós navigációs rendszer egyaránt különbözik a szokványos GPS készülékektől, és a luxuskategóriájú autókba szerelt, a vezetőt térkép alapján eligazító rendszerektől. A szélvédő közelében elhelyezett öklömnyi méretű készülék nem rendelkezik bonyolult adatbeviteli eszközzel, mégis eligazodik az egész földtekén.
A CardNavigátor egy tenyérnyi készülék, amelyet néhány mozdulattal rögzíthetünk gépkocsi müszerfala fölött. A készülék érzékeny vevőjével a Földünk körül 20 ezer kilométer magasságban keringő Navstar műholdak gyenge jeleit veszi, és a jelek feldolgozásával nagy pontossággal kiszámítja az egyes műholdaktól mérhető távolságot.

A CardNavigátor segítségével bárhova oda lehet találni
A távolságok ismeretében méteres pontossággal meghatározza saját földrajzi elhelyezkedését. Ezt a műveletet minden másodpercben egy alkalommal elvégzi, igy a kiszámitott pozició megváltozása alapján képes a mozgást is érzékelni sőt a mozgás irányát és sebességét is kiszámitani.

Az amerikai Védelmi Minisztérium által felügyelt műholdas rendszer tavaly májusban a korábbiakhoz képest egy nagyságrenddel pontosabb lett, ugyanis levették róla a katonai alkalmazást kizáró "butítást" - mondta el Szabó László, a NaviCard System képviselője. Addig minden GPS-készülék "csak" 10-100 méter pontossággal dolgozott, de ez egy csapásra gyakorlatilag 1 - 10 méterre redukálódott.

Globális (WGS84) koordináta rendszerben dolgozik a készülék
Ha kitűzünk a Föld felszínén egy pontot, és meghatározzuk elhelyezkedését a szélességi és hosszúsági fokokat használó WGS84 koordináta rendszerben, a GPS készülékek segítségével bármikor oda lehet találni. Az USA területe teljes egészében katalogizált, az interneten jóformán házszám alapján le lehet kérni a koordinátákat. Nyugat-Európában utcanév alapján lehet keresgélni, legtovább pedig Németország digitális feltérképezése jutott - mondta el Szabó László.

Itthon nincsenek adatbázisok, és még a nagy autógyártók sem tervezik a magyar CD-t elkészíteni a navigációs rendszereikhez. Itt jelenthet áttörést a nagy szériában gyártva egy rádiósmagnó áráért megvásárolható CardNavigátor. Ezen az áron itthon több tízezer példányban lenne rá kereslet, a világban pedig több millió autót fel lehetne vele szerelni. A készülék gyártásának beindításához egyelőre partnereket keresnek.

A szélvédő közelében elhelyezett öklömnyi méretű készülék egyáltalán nem tartalmaz kezelőszerveket
A globális GPS-rendszer és a valós környezet összekapcsolását névjegykártya méretű lapra nyomtatott vonalkóddal oldották meg. Egy-egy úticélt tartalmaznak a kártyák, és a sofőrnek a papír- vagy plasztiklap leolvasóba csúsztatásán kívül nincs más feladata. A Navstar műholdakat folyamatosan figyelő egység azonnal kijelzi, légvonalban milyen messze van a célállomás, és amint az autó elindul, a kijelzőn a nyíl az irányt is mutatja.

A NaviCard rendszer magába integrálja ugyan a GPS technologiát, de ezenkívül más fontos technológiákat is bevon, melyekkel egy nagyobb egészet hoz letre. Ezek a fejlett nyomdatechnológia, ezen keresztül az egész nyomtatott sajtó, másrészről pedig az internet az összes lehetőségével, különösen a globalitásával. A NaviCard rendszer tehat nem azonosítható a GPS rendszerrel, hanem ennél több, egy sokoldalúan alkalmazható tájekozódást segítő rendszer, új alternatíva az elektronikus tájékozódás területén.

Első lépésben a turizmusban és az autókölcsönzésben lehetne a rendszernek nagy hasznát venni - véli Szabó László. A hotelben a vendég kiválaszhatná az őt érdeklő látnivalók, esetleg a szórakozóhelyek kártyáit, és a bérautóban, vagy saját gépkocsiján tévedhetetlenül eljutna oda, aztán pedig vissza a szállodába. Az autókölcsönzőknél gondot szokott okozni, hogy az ügyfelek nem találnak vissza a leadási helyre, vagy rossz terminálra akarják visszavinni a gépkocsit. Ezt könnyen megoldhatná az autóban elhelyezett kártya, amit a 'hazatérés' alkalmával lehetne a leolvasóba csúsztatni.

A színes NaviCard kollekció áttekinthetően elrendezhető egy gyűrűs névjegytartóban.
Az idegenforgalmi egységek, cégek a CardNavigátor (vagy más GPS készülék) segítségével meghatározhatják a koordinátáikat, és a nyílt szabványokon alapuló, vonalkódra 'fordító' szoftver segítségével elkészíthetik saját kártyáikat. Bármilyen tintasugaras vagy lézernyomtatóval tökéletesen olvasható kártyákat lehet készíteni, a papír (vagy műanyag) vastagsága 0,1-1 milliméter lehet.

A diszkrét vonalkód a névjegykártyák oldalán is ott lehet, újságokban, ismertető kiadványokban nyomtatásban megjelenhet. Elektronikus változata weboldalakon, email-ek végére kanyarított aláírásban szerepelhet. A céges kártyák mellett bárki legyárthatja a saját különbejáratú úticéljainak kártyáit is. Léteznek amerikai térképszerverek, amelyekről még a magyar települések globális koordinátáit is elő lehet varázsolni (utca, házszám pontosságra viszont nem számíthatunk).

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.