Piroska
-10 °C
1 °C

Összetett szemek

2002.12.23. 16:04
Az idei karácsony slágercikke a színes kijelzős telefon és az őróla / őrája küldhető multimédiás üzenet (MMS), melynek elkészítését jelentősen megkönnyíti ha készülékünk saját kép-, és hangrögzítő funkciókkal rendelkezik. Egy színes, de vak telefonnal a multimédiás cserebere élősködői volnánk mindössze, a digitális kamerával egybeépített Nokia 7650 birtokában azonban a mobil tartalomipar pionírjának szerepében pózolhatunk.
A Nokia 7650 teste ugyan az emberiség nagy barátaihoz, a rovarokhoz hasonlóan ízekre oszlik, mégsem kelt elviselhetetlen szorongást azokban, akik kételyeket táplálnak a fröccsöntvények élettartamával és így minden lenyitható, kicsúsztatható, kisablakos formatervezési trükközéssel kapcsolatban. Eszközünkön a színes kijelzőt, kamerát, és joysticket tartalmazó fejtor egy egyszerű hüvelykujj-erősítő gyakorlattal lecsúsztatható az akkut és a billentyűzetet tartalmazó potrohról. A multimédiás Nokia masszív állat, testes és tömör, kisebb acélszegecsek beverésére is alkalmas és nem nyílik ki zsebben - a szétcsúsztatós trükköt így ezúton nyilvánosan megbocsátjuk neki.

Rovarperspektíva

Nokia 7650
Az MMS-es hülyéskedéshez elengedhetetlen integrált digitális fényképezőgéppel kapcsolatban ugyancsak súlyos kétségek gyötörték a tesztereket. Lássuk be, hogy idétlen túlzás digitális kamerát szerelni egy mobiltelefonba, nincs ilyesmire szüksége egy embernek - mondták úton útfélen. Ehhez társult a gyanú, hogy kamera ebben a formában nem képes értékelhető képeket készíteni. A gyakorlat ugyanakkor azt mutatta, hogy a Nokia korszerű felbontású 640 x 480 pixeles digitális fotókat készít, bár az objektív nagy látószöge erős rovarperspektívát kölcsönöz a látványnak. Ez azonban csak monitoron szemlélve szembetűnő, a mobiltelefonon ritka részletesnek számító 176 x 208 pixeles kijelzőre igazítva nem.

A gyártó józan mód nem fukarkodott a memóriával (4 MB dinamikus), úgyhogy a maximális felbontású felvételekből is befér legalább félszáz - ennyiből már általában kiszűrhető az a tíz fotó, amelyeken nagyjából felismerhetőek a dolgok. A normál, portré és éjszakai üzemmódban is használható kamera összességében nem olyan rossz, mint amilyen lehetne, de legalább használat közben rendkívül feltűnő és felkorbácsolja a vágyat egy rendes digitális fényképezőgép után.

Tartalom-disztribúció

Rovarperspektíva
Az elkészült felvételeket számtalan módon a nyilvánosság elé tárhatjuk. A legkézenfekvőbb, ugyanakkor legdrágább megoldás a szöveges magyarázattal, sőt akár hangfelvétellel is kiegészíthető alkotás multimédiás üzenetként történő továbbítása ismerőseinknek, ennek a verziónak azonban határt szab az MMS-kompatibilis készülékek egyelőre sajnálatosan alacsony elterjedtsége, és az MMS-küldés borsos - mérettől és szolgáltatótól függően üzenetenként 100 - 400 forintos - tarifája is. Alternatív megoldásként képeinket az infraporton - vagy a beépített Bluetooth-átvitel segítségével - számítógépre tölthetjük és onnan elektronikus levelek csatolmányaként lőhetjük tovább.

Tíz-tizenöt méteres körzeten belül választhatjuk a közvetlen Bluetooth-átvitelt is, melynek során mobiltelefonunk a bázisállomást és szolgáltatónk számlázási rendszerét egyaránt megkerülve közvetlenül kommunikál egy másik Bluetooth-kompatibilis eszközzel.

Kéziszámítógép bónuszba

A Bluetooth-kommunikáció jól jön akkor is, ha a beépített játékokat nem egyedül akarjuk játszani, az infraportok rálátását azonban a terepviszonyok lehetetlenné teszik. A Nokia 7650-en alapból a Snake játszható párosan, de máris számos fejlesztő kínál a Java-kompatibilis készülékre a netről letölthető apró alkalmazásokat.

A funkcióhalmozó készülék operációs rendszere szerencsére nem egy átlagos mobiltelefoné, hanem a korábban inkább kéziszámítógépekbe szánt Symbian EPOC, ami szintén kellemes meglepetéseket okoz: a joystickkel kitűnően navigálható menürendszerben bővített kontaktlista, e-mail postafiók, és egy számítógépre szinkronizálható, mindenttudó határidőnapló is helyt kapott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!