Piroska
-10 °C
1 °C

Nézzen videót életérzéssel!

2005.11.11. 12:30
Az iPod október óta filmlejátszásra is alkalmas, de csak korlátozottan: kijelzőjében nehéz elveszni, bár nagyobb és szebb, mint a korábbi modellé, sorozatok nyomon követésére pedig épp megfelel.

Október közepén mutatták be a legújabb iPodot, a filmlejátszósat. Az új modell egyben generációváltást is jelent, a videómegjelenítés nem drága extraképesség, mostantól ezt tudja valamivel kedvezőbb áron a készülék. A 30 gigabájtos modellt a korábbi 20-as áráért adják, így vizsgálva pedig kimondottan jó vételnek tűnik az új iPod. A kijelző 25 százalékkal nagyobb lett, míg a készülék maga 31 százalékkal vékonyabb. A kezelés a megszokott, a navigátorkerék továbbra is verhetetlen, az iPod talán legfontosabb részegységénél még nem találtak ki jobbat.

Veszélyes zsebkendők

#alt# A 320x240-es felbontású, 260 ezer szín megjelenítésére képes lcd minősége jó, kár hogy a védőburkolaté kevésbé. Ahogy a nano, úgy ez is karcolódik, igaz, sokkal kevésbé, de botrány sem volt belőle, így valószínűleg nem gyártási hibáról van szó, hanem ez ilyen. Érdemes használni a mellékelt védőtasakot, nehogy pár hét alatt élvezhetetlenre karistoljuk a zsebünkben vicsorgó papírzsebkendőkkel meg cigisdobozokkal.

Aztán ha mégis sikerül megóvnunk a készüléket, érdemes lesz gyakran nézni a kijelzőt. Először is mert szép nagy, a szokásos menük is átláthatóbbak a korábban megszokottnál, és mert van egy nem megszokott menü is, a videók. Ide bármit feltölthetünk, amihez van türelmünk, mert egy kétórás film betömörítése a megfelelő formátumra és felbontásra egy átlagos konfiguráció aznapi energiáit rendesen kimeríti. De a világ szerencsésebbik felén az iTunes-ról 400 forintért letölthetik a Lost vagy a Született feleségek legújabb, reklámmentes epizódját, ahogy az érdekesebb videoklippeket is.

Nekünk maradt a reklámanyag, (esetleg az opcionálisan letölthető, megfelelő felbontású pornófilmek) a tapasztalat pedig egészen pozitív volt. A képminőséggel nincs gond, a visszajátszással sem, talán csak a Zorro legendája trailer szaggatott érthetetlen módon, hiszen a visszajátszás sebessége elvileg harminc képkocka másodpercenként. Valószínűleg tömörítési problémák.

Lesz ez még pláne

A többi esetben viszont tűéles képet láttunk és folyamatos mozgást, persze mozi hatásra ne számítson senki. Bennfentesek szerint jövőre érkezik az a modell, amelyiknek kijelzője lényegesen nagyobb lesz a mostani generációénál, azzal már valóban érdemes lesz hosszabb filmeket is végignézni, nemcsak a napi sorozatokat.

Igazán akkor lepődtünk meg, amikor a speciális jack kábelen keresztül kilőttük a jelet egy síkképernyős, 16:9-es (tehát elég jó minőségű) tévére, és az ott látott kép is teljesen elfogadható volt. Részletességben nem maradt el a tévéadástól, pedig a felbontása kisebb annál, csak jelentkezik a tömörített filmekre (tehát dvd-kre is) jellemző blokkosodás (ahol a tömörítés miatt a képen egyszínű blokkok tűnnek fel). Mindent összevetve valószínűleg senkinek nem tűnne fel, hogy nem kábelen a központból, hanem kábelen az iPodból kúszik ki az adat.

A modellt feketében és fehérben árulják, a harminc gigabájtos változat 98 ezer forintba kerül (ebből nagyjából 27 ezer forint az államé, és az Artisjusé), a nagyobbik, hatvangigás verziót 130 ezer forintért vihetik haza a vásárlók.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.