Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Képeslapként postázható kamera

2006.01.20. 15:30
Elektronikus képeslapot fejlesztett ki egy ausztrál egyetemista. Az egyszer használatos digitális kamerán a címzettek lapozhatják végig a nyaralás képeit.

Stuart Calvey ausztrál egyetemista olyan egyszer használatos digitális kamerát fejlesztett ki, amely képeslapként postázható. Az elektronikus üdvözlőlap a készen kapható motívumoknál többet mutathat meg a nyaralás helyszínéből, írta az Engadget.

Az otthon maradottak a digitális képeslapon a 10 centis kijelzőjén gombnyomásra végiglapozhatják a nyaralás képeit. A hi-tech levelezőlapot, amelyet Calvey Snap&Send néven emleget, átszámítva 15,50 eurós (3875 forintos) áron lehetne megvásárolni. Az ár természetesen bélyegek nélkül értendő.

Nincs sok variálás

Jelenleg az üdvözlőlap még fejlesztési stádiumban van, de a műszaki tanulmányait folytató ötletgazda már utánanézett a forgalmazási lehetőségeknek. "A kártyát trafikban vagy fotóüzletben lehetne megvenni, készül néhány kép, rádobjuk a bélyeget, megcímezzük és bedobjuk a postaládába" - idézte az SMH Calvey szavait.

Az ausztrál egyetemista elképzelései szerint otthon a nagymama vagy a barátnő kinyitja a kartont, kihajtja a kis támasztólábat és végignézi a képeket.

A tenyérnyi találmány keménypapír burkolatban kapott helyet. A kamera két megapixeles felbontásra képes, a kijelzője 10 centiméteres átlóval rendelkezik. A további funkciókat, például a törlést és a zoomolást a feltaláló az egyszerű kezelés érdekében kihagyta.

Papírra kimenthető

Az ígéretek szerint az elem energiája elegendő lesz ahhoz, hogy a felvett képeket néhány száz alkalommal lejátsszák. Ha az elem lemerül, a képeket még ki lehet nyerni, és például papírra kidolgoztathatók.

Calvey elismeri, hogy az egyszer használatos fényképezőgépe nyomába sem ér a drága digitális kamerák képminőségének. A találmányát sokkal inkább a mobilkamerák alternatívájának szánja.

Itthon reménytelen

A megcélzott célcsoport a hátizsákos turisták serege, illetve "mindazok, akik új útját keresik az emlékeik megörökítésének, és barátaikhoz küldésének" - mondta Calvey. Jelenleg az ausztrál egyetemista olyan szponzorokat és cégeket keres, akik fantáziát látnak az ötlete megvalósításában.

Ha egyszer meg is valósul az elektronikus képeslap, itthon rossz esélyei lesznek a magyar postai forgalomban, különösen, amíg ki nem derül, hogy a lapos kamera harmadik személy számára értéktelen. Mint a Tékozló Homár korábban megírta, a sok panasz miatt több külföldi online üzlet már nem fogad innen megrendelést.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.