Auguszta
5 °C
22 °C

Gombás számítógépek

2001.06.17. 22:40
A vírusok, féregvírusok és trójai programok felbukkanása felettébb kellemetlen ugyan, de legalább nem ártalmasak az egészségre. Ellentétben azokkal a nagyon is valós élőlényekkel, melyeket amerikai kutatók fedeztek fel. A számítógépek külső és belső felületének ellenőrzésekor arra döbbentek rá, sok gépet veszélyes gombák lepnek el.
Nem újdonság a számítógép használók számára, hogy a PC merevlemezét ellephetik a virtuális kórokozók. Elég egyszer óvatlanul internetezni, egy párbeszédablakban a rossz gombra kattintani, és az ártalmas fauna megveti a lábát a gépben. A számítógépek külső és belső felületének ellenőrzésekor egy amerikai orvos arra döbbent rá, sok gépet veszélyes gombák leptek el.

Különösen a szellőzőnyílások környékén szaporodtak el az élesztőgombák és penészgombák különböző válfajai - számolt be Gregory Forstall, a Michigan állambeli Flint körzeti kórházának orvosa, miután megvizsgálta az intézmény intenzív osztályán a számítógépeket.

Nagy megdöbbenésére a gép belsejét ellepték a hívatlan vendégek. A processzoron és a merevlemezen az Aspergillus penészgomba számos faja telepedett meg. Ennek jelentősége nem alábecsülendő, ugyanis öt faj bizonyítottan képes betegségeket előidézni - hangsúlyozta Forstall.

Jól szellőző ökoszisztéma

A penész felbukkanására egyszerű a magyarázat: a számítógépek házában mindent rendelkezésre áll, ami a gombának kell. Árnyékos is, meleg is, ráadásul rosszul szellőzött. A lerobbant fürdőszobák lehetőségeit lepipáló környezet a számítógépet ideális penészkeltetővé teszi. Ráadásul a szaporodás is megoldott, hiszen a gombák spóráit a hűtőventillátor a szó szoros értelmében szélsebesen teríti szét a szobában.

Az amerikai mikrobiológiai társaságnak írott beszámolójában a michigani orvos ellenintézkedést is ajánl: a számítógépeket gyakran kell takarítani, különösen a szellőzőrácsok környékén. Forstall viszont megválaszolatlanul hagyja a kérdést, hogy a számítógépekben lehetséges e új gombafajok keletkezése, és ezeket hogyan lehetne elnevezni.

A vírusok esetében a női nevek számítanak mindennaposnak. A PC-penész esetében azonban botanikai igényességgel kellene eljárni. Ha új fajt fedeznek fel, annak elnevezése nem lehet más, csak az 'Aspergillus pentium'.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!