Árpád
-1 °C
9 °C

Mobil iroda a hordozható PlayStationben

2005.01.18. 17:00
Az interneten felbukkant egy fájl, amely a Sony PlayStation Portable hordozható játékkonzol első szoftverfrissítésének tűnik, és a szokványos hibajavítások mellett számos érdekességeket tartalmaz, például böngészőt, levelezőt, szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt.
A kiszivárgott fájlt Japánban fedezték fel, és egyelőre nem biztos, hogy dokumentumok szerkesztésére alkalmas irodai programcsomag van-e benne, vagy csak olyan megjelenítő szoftverek, amelyek például emailek csatolmányait kezelik, írta a Register brit informatikai lap. A hordozható játékgép felépítéséből leginkább az utóbbira lehet következtetni, ugyanakkor a rajongói szájtokon már hónapokkal ezelőtt pletykáltak egy kiegészítő billentyűzetről, amellyel a szövegszerkesztés is menne. A japán kódbuherátorok egyébként a frissítésben számológépet, három játékot és automata szoftverfrissítési funkciót is találtak.

Ismeretlen forrás

A PlayStation Portable (PSP) frissítése valószínűleg még nem végleges, mivel a telepítése megakad, ezért a Register újságírói senkinek nem javasolják a futtatását. Mivel a Sony hivatalosan nem azonosította a fájlt, az is könnyen elképzelhető, hogy más készítette, sőt akár kártékony kód is lehet benne. Ha a fájl mégis a Sony műve, azt valószínűleg a PSP amerikai és európai márciusi debütálása előtt bemutatják.

Már a PSX debütálásakor, 2003 decemberében is megtapasztalhatták a vásárlók, hogy a Sony hajlamos bizonyos extra funkciókat későbbi frissítésben kiadni csupán azért, hogy a tervezett időben a piacra kerüljön a hardver. A Sony most is igencsak sietett a PSP bemutatásával, ezért könnyen elképzelhető, hogy bizonyos kiegészítők beépítését az utolsó pillanatban elhalasztotta.

Könnyű játék

A PSP elemmel együtt alig negyed kilót nyom, 16:9-es méretarányú tft képernyője 16,7 millió színt képes megjeleníteni. A gépet felszerelték usb 2.0-s csatlakozóval, ami lehetőséget ad kamera, billentyűzet vagy akár gps-modul csatlakoztatására is. A PSP-be épített wifi révén a konzol többjátékos üzemmódban is használható. A tárhelyprobléma is megoldott: a PSP a Sony Memory Sticken kívül Universal Media Discet (UMD) is befogad - az utóbbi, hat centiméteres átmérőjű lemezre 1,8 gigabájtnyi adat fér.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.