Szabina
4 °C
12 °C

Őrjöngő felhasználók

2001.08.25. 13:41
Egy felmérés szerint minden negyedik brit számítógéptulajdonos bántalmazta már tettlegesen gépét, és többekkel előfordult, hogy a dühroham nyomán maguk is megsérültek.
Mi az, ami a vírusoknál is nagyobb fenyegetést jelent egy számítógépre? A felhasználó. A számítógép okozta örjöngés a szitkozódástól a fejszés attakig terjedhet. A jelenség több felmérés szerint is gyakori.

PC mint homokzsák

Rossz nap
[0,5MB mpeg]
Az hogy átlagosan minden második felhasználóval előfordult, hogy dühét a számítógépén vezette le, értékelhető pozitívan és negatívan is.

A vírusirtó szoftvereket fejlesztő Symantec által megrendelt Nagy-Britanniában elvégzett kutatás szerint a felhasználók negyven százaléka már szidalmazta, vagy bántalmazta számítógépét és annak perifériáit.

A tengerentúlon még ennél is agresszívebbek a felhasználók: a Concord Communications által kikérdezett százötven fős csoport 83 százaléka volt tanúja PC elleni erőszaknak.

A brit piackutató NOP szerint az IT szektorban dolgozók 30 százaléka volt szemtanúja számítástechnikai eszközökkel szembeni fizikai erőszaknak, és 70 százalékuk volt fültanúja szidalmazásnak.

A felhasználó dühe, a harvergyártó öröme

Az örjöngő brit felhasználók felmérésében a MORI a legtapasztaltabb. A piackutató cég amely ötévente vizsgálja a szigetországiak gépromboló szokásait, legutóbb a Compaq felkérésére derítette fel a felhasználók erőszakos szokásait.

Billentyűzet testreszabása vésővel, kalapáccsal
Az 1250 fős csoporton végzett felmérés szerint a számítógéppel dolgozók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy kollégájuk rendszeresen csúnya szavakat kiabál a monitorba. Negyven százalékuk úgy vélte, hogy a komputeres zsargon felelős az agresszióért. A megkérdezettek közül minden nyolcadik tanúja volt olyan esetnek, amelyben az őrjöngés az eszközökért felelős technikai munkatárs leüvöltésével vagy még komolyabb atrocitással végződött.

A huszonöt év alattiak negyede látta már szülőjét, tanárát, vagy főnökét számítógép rugdosása közben. Ugyanennyien gondoltak arra, hogy a konnektor kihúzásával oldják fel haragjukat.

Senki hibája

A felhasználói őrjöngés leggyakoribb a oka - talán kitalálják - egy adott program vagy az operációs rendszer összeomlása. A második leggyakoribb ok az egér rossz működése (ez a frusztráció megoldható optikai egér használatával).

A dühroham elhárításának legegyszerűbb módja, ha belátjuk, hogy valamit elrontottunk - a számítógép nem tolerálja a legkisebb hibát sem, miközben egy összeomlás több órai munkát tehet semmivé.

A PC előtti őrjöngés, a gép rendszeres szétverése valódi mentálhigiénés problémává válhat, olyankor elkél egy pszichológus segítsége.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.