Gyöngyi
2 °C
13 °C

Vacsorát is rendel az okos kanapé

2003.09.26. 12:59
Az igazán kényelmesek hamarosan olyan kanapét is vehetnek, melybe hazaérve elég ledobniuk magukat: az intelligens bútordarab bekapcsolja a tévét - természetesen a kedvenc műsorukkal -, lekapcsolja a lámpát, estleg még vacsorát is rendel.
Az okos kanapét a dublini Trinity College munkatársai fejlesztették ki. A bútor lábaiban programozható mikrochippel ellátott szenzorok vannak, melyek a súly alapján meg tudják határozni, ki ült le a kanapéra.

A rekamié még nem túlságosan okos, egyelőre csak egy személyre szabott üdvözlést képest lejátszani, ha valaki beleül. Mads Haahr fejlesztő azonban úgy véli, egy napon jóval többre is képes lesz: bekapcsolja a háztartási eszközöket, beállítja a szoba hőmérsékletét, vagy elkezdi játszani a hifin az illető kedvenc zenéjét.

Chipek mindenhol

A kanapéfejlesztők nincsenek egyedül, sokan kísérleteznek azzal, hogy hálózatba kössék a háztartási és személyes eszközöket, persze anélkül, hogy azok még több zavart okoznának vagy sértenék a magánéletet. Az első próbálkozások az internetre kapcsolt hűtők és mikrosütők voltak.

A technológiát egyre több eszközbe építik be, ilyenek például a Microsoft elhíresült intelligens hűtőmágnesei vagy a Fossil idén megjelent órái, melyekben egy beépített FM-vételre alkalmas chip van, és így képesek friss híreket, időjárási adatokat szolgáltatni, de üzenni is lehet velük. A karóra és a hűtőmágnes is a Microsoft összefoglalóan SPOT (Small Personal Object Technology) néven futó új fejlesztései.

Automata ház

Egy coloradói professzor, aki a saját házát is bedrótozta, így az automatikusan állítja a hőmérséklelet és a világítást, úgy véli, a technológia akkor terjedhet el, ha a vásárlók valódi értéket látnak benne.

Elsőre sokan megkérdezik például, mi értelme van annak, hogy a házban automatikusan kapcsolódnak a lámpák, mesélte Mozer. A komputertudós szerint azonban az otthona, melyben több tucat szenzor figyeli a hőmérsékletet, hangokat, mozgást, az ajtó- és ablaknyitásokat, energiatakarékosabb és kényelmesebb az átlagos házaknál.

Az okos kanapé fejlesztője, Haahr beismerte, hogy a bútor első látásra semmi másra nem jó, minthogy kiszolgálja a különösen lusta emberek igényeit. De felhívta a figyelmet arra, hogy később hasznos segítője lehet az idős vagy rokkant embereknek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.