Judit
3 °C
6 °C

Rádiós azonosítás feledékenyeknek

2004.11.30. 13:51
Nincs többé észrevétlenül elveszett lakáskulcs vagy távirányító, és az otthon felejtett mobiltelefonért sem kell félúton visszafordulni, hála egy olyan új, magánhasználatra szánt rendszernek, amely a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) elvén működik. A Washingtoni Egyetem egyik kutatócsoportjának sikerült a szükséges technikát karóra méretűre zsugorítania.
A Gaetano Borriello professzor és csapata által Seattle-ben kifejlesztett rendszer úgy működik, hogy az eltűnésre hajlamos tárgyakat még meglétük során passzív RFID-címkékkel látják el: ezeknek az antennával felszerelt, viszonylag olcsón előállítható matricáknak nincs szükségük önálló áramforrásra, mert az adáshoz elég nekik az olvasó antennája által indukált elektromos áram.

Az RFID-olvasó a felcímkézett tárgyak helyét egy - szintén az órába helyezett, személyes használatra szánt - szerverre küldi, amely feljegyzi az adatokat. Ha azután az olvasó nem talál rádiójelet ott, ahol az adatbázis szerint lennie kellene, sípolással figyelmezteti az óra tulajdonosát a hiányra.

Szelektív memória

Azt viszont, hogy hol is van pontosan az eltűnt tárgy, a rendszer nem tudja megmondani. A fejlesztők szerint az RFID ebben a formájában praktikus emlékeztetőnek válik be a legjobban - ha például a felhasználó passzív címkékkel látja el fontos tárgyait, karórája figyelmezteti, ha eltávolodik tőlük. Ha pedig egy tárgy elvész, az adatbázisból annyi információ biztosan kinyerhető, hogy hol volt meg utoljára.

A rendszer egyik kényes pontja az ára: az RFID-olvasó 1000 dollárba kerül, és egy antennahálózatot is ki kell építeni hozzá. A kutatók által használt prototípus nem is működött tökéletesen: az olvasó hatótávolsága 5-10 méteresnek bizonyult csupán, ráadásul a tesztelés során megesett, hogy többször is meg kellett lengetni egy-egy címke előtt, mielőtt hajlandó volt felismerni azt. A teljes rendszer egyébként, ami a címkéken kívül az RFID-olvasóból, az antennákból és a szerverből áll, ahhoz túl terjedelmes, hogy egy már létező karóramodellbe beleférjen, de a prototípus készítői úgy gondolják, hogy a Microsoft okos órájához, a Spot Watch-hoz hasonlóan gyártható olyan méretű tok, amely még kényelmesen hordható a csuklón.

Hadügyi gyökerek

Annak ellenére, hogy az RFID-technikára alapozott civil alkalmazások száma az utóbbi egy-két évtizedben szaporodott meg igazán, a rendszert katonai célokra már a múlt század közepe óta használják. Először állítólag a Szovjetunió használta kémkedésre 1945-ben, más források szerint viszont az Egyesült Királyságban már a második világháború során bevetették, hogy megkülönböztessék egymástól a hazatérő brit harci repülőket az ellenséges német gépektől.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.