Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Kezesbárány a SonyEricssontól

2004.08.10. 10:30
A svéd-japán vállalat ergonómusai szinte csodákat műveltek, a K700 ugyanis könnyen kezelhető és gyors. Az extra funkciókkal telepakolt készülék képalkotásban nem mindig járt sikerrel, és mp3-lejátszónak sem tökéletes.
Az elektronikus kütyük sikere - számos egyéb tényező, például a felszereltség és a kinézet mellett - javarészt attól függ, hogy milyen egyszerűen kezelhetőek, és erre talán az iPod népszerűsége a legjobb bizonyíték: a mindössze néhány gombbal és tekergetővel felszerelt készülék igen gyorsan vezető pozíciót szerzett pozíciót a médialejátszók piacán. A SonyEricsson a K700 modellel ezt a sikert próbálja megismételni a mobiltelefonok piacán, ugyanis a telefon nagy tudású és könnyen használható.

A K700 formája, stílusa és anyaghasználata nagyon emlékeztetett a sikeres T610/T630 modellekére, amelyeknél ez a készülék néhány milliméterrel alacsonyabb és szélesebb. A hátlapja kellemes fémes tapintású, a gombjai méretesek, és a korábbiaknál nagyobb és keményebb lett a központi irányítópöcök, ezért navigálás közben ritkábban lőttem mellé. A SonyEricsson mérnökei valószínűleg azt próbálják elhitetni velünk, hogy készülékük legalább annyira fényképezőgép, mint amennyire telefon, legalábbis erre utal a K700 legügyesebb dizájneleme: a megvilágított gombok és a háttérképek által kirajzolt kör, amelyet a hátlapon található kamerával szimmetrikusan helyeztek el.

A K700 első bekapcsolása után rögtön az igen szimpatikus készülékbeállító program bukkant elő a semmiből, amely megmutatta a legfőbb funkciók elérhetőségét, felajánlotta a nyelv, dátum és idő beállítását, majd eltűnt és átadta az irányítást.

Színesen animált

Tekintse meg képeinket!
Mint arra már a bevezetőben is utaltam, a K700 egyik erőssége éppen az irányíthatóság, a SonyEricsson ergonómusai kiváló munkát végeztek. Például a wapfüggők egyetlen gombnyomással elérhetik a böngészőt, a kamera egyetlen kézzel is kezelhető, és az előszeretettel alkalmazott horizontális bontásnak köszönhetően a menük átláthatóak. Ugyanezt a horizontális elosztást használja egyébként a névjegyzék is: az illető nevét kijelölve megjelenik a fő elérhetősége, mondjuk a mobilszáma, és jobbra-balra lapozva az email címe meg további telefonszámai is megtalálhatóak. És mindehhez csak az irányítópöcköt bizergáltam, nem kellett gombnyomások sorozatát betanulnom.

A K700 további erőssége a kiváló minőségű TFT-kijelző, amely hatvanötezer színt jelenít meg 176x220 pixelen, valamint a kamera, amely hivatalosan csak VGA minőségű, azaz 640x480 pixeles képeket tud készíteni, ennek ellenére 1280x960 pixeles választási lehetőséget is találtunk. A képek többsége szép és éles lett, ráadásul három fotó összefűzésével panorámakép is készítő, néha azonban megmagyarázhatatlan okból életlen és szemcsés képeket rögzítettem, pedig a parasztvakításra és minőségrontására egyaránt alkalmas négyszeres digitális zoomot egyszer sem használtam. A kamerához egyébként tartozik egy aprócska tükör, és egy vakunak nem nevezhető roppant erős fényforrás is, amely sokat segített a szekrény alatti porszívózásban, más hasznát azonban nem találtam.

Nem lejátszónak

A fiataloknak szánt mobil mozgó háttérképei dögösek, és a menü animált ikonjai nem lassítják le a navigálást. A fiatalok bizonyára annak is örülnek, hogy a készülékben van rádió, mp3-lejátszó, meg ötsávos hangszínszabályzó, viszont annak kevésbé örülhetnek, hogy a készülék negyvenmegás memóriája nem bővíthető. Így ugyanis alig egy-két jó minőségű zeneszám fér el a készüléken a képek és egyéb adatok mellett, és még a SonyEricsson sem fog arra rávenni, hogy ezentúl inkább rossz minőségű mp3-at hallgassak.

Klikk a képre!
A készülék természetesen gprs kapcsolaton wapol, és többek között bluetooth hálózati csatlakozóval szinkronizálja adatainkat a számítógéppel. A böngészője támogatja a wap 2.0 szabványt és a biztonságos kapcsolatokat, tehát elektronikus számlámat is nyugodtan kezelhetném mobillal, ha a bankom is alkalmas lenne erre. A K700-ban van naptár, ébresztőóra és emlékeztető is, ráadásul ez utóbbi kettő kikapcsolt állapotban is riaszt.

A parányi, mindössze 93 grammos SonyEricsson K700 listaára 141 ezer forint, akciós ára 98 700 forint a T-Mobile előfizetőinek, de tizenkét hónapos hűségnyilatkozattal 74 900, huszonnégy hónapossal 64 900 forintért megszerezhető. A Vodafone Vitamax csomagban 69 990 forintért, előfizetéssel 49 990 forintért, hároméves előfizetéssel 34 990 forintért kínálja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.