Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Öngyógyító számítógéppel spórolnak a skótok

2005.06.02. 09:00
Kisebb és hatékonyabb lesz hagyományos felépítésű társainál, és menet közben is újra lehet majd konfigurálni az Edinburgh-i Egyetem számítógépes központjában épülő szuperkomputert. A saját sebeit nyalogató számítógépre már Neumann János is gondolt; a skótok most nekivágtak, hogy felépítsék.

Skót tudósok olyan szuperszámítógép építésébe fogtak, amely képes szoftverhibák esetén újrakonfigurálni egyes hardverelemeit, vagyis meggyógyítani önmagát, írta a New Scientist. A szerkezet az edinburgh-i Parallel Computing Centerben készül, és alapját a hagyományos processzorok helyett úgynevezett FPGA csipek képezik, amelyeket felépítésüknél fogva új feladatokra is át lehet programozni.

Kisebb, lassabb, igénytelenebb

Ha elkészülnek vele a skótok, a sebeit nyalogatva gyógyuló számítógépnek nagyobb lesz a teljesítménye, mint hasonló méretű hagyományos társainak, és a szokásosnál jóval kevesebb áramra is lesz szüksége. Igaz, a gép hatvannégy FPGA-csipje másodpercenként csupán egy teraflopos teljesítményt tud majd kipréselni magából, ami jócskán elmarad a több száz teraflop sebességű szuperkomputerek sebességétől, de a kis méret, az alacsony fogyasztás és a rugalmasság kárpótol a relatív lassúságért. A szupergépnek pontosan százszor kevesebb áramra lesz szüksége, mint azonos teljesítményű, hagyományos felépítésű társainak, és míg az egy teraflopos komputerek elfoglalnak egy szobát, az FPGA-verzió elfér egy nagyobb bőröndben is.

A kutatók szerint az igazi kihívás nem is a hardver összehegesztésében, hanem a programozásban rejlik, különösen mivel a rugalmas csipek felhasználásával még soha senki nem próbálkozott szuperszámítógépet építeni.

Nemcsak gyógyít, szaporodik is

A Field Programmable Gate Array (körülbelül: helyszínen programozható kapuelrendezés) technika azt jelenti, hogy egy csip alapfunkciói azután is megváltoztathatók, hogy lekerült a gyártósorról - ellentétben a hagyományos processzorokban található ASIC-kal (Application-Specific Integrated Circuit, alkalmazásspecifikus integrált áramkör). A korszerű FPGA-kat már működés közben is újra lehet konfigurálni, így lehetséges az, hogy a számítógép kijavítsa a processzor hardverhibáit, sőt alkalmassá tegye a vasat egy új feladat elvégzésére.

A saját hibáikat orvosolni tudó, esetleg reprodukcióra is képes számítógépek ötletét Neumann János már ötven éve megfogalmazta. Nemrég a Cornell Egyetem egy kutatócsoportjának sikerült olyan robotot készítenie, amely elegendő alapanyag birtokában klónozni tudja magát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.