Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Mobil planetárium amatőr csillagászoknak

2006.01.05. 14:26
Műkedvelő, jól eleresztett asztronómusok lassan épülő szakmai becsületét alapozhatja meg a SkyScout, az a mobil planetárium, amelyet a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai expón mutatott be a teleszkópokat és távcsöveket gyártó amerikai Celestron.

#alt# Melyik is a Fiastyúk? A Celestron kisebb videokamera méretű, alig félkilós szerkezetét elég a csillagos égre irányítani, és máris tájékoztat arról, melyik csillag melyik, de a mobil planetárium puszta azonosításon kívül egyéb hasznos adatokkal is szolgál - kívánságra szóban vagy szövegben. A SkyScout érdekes történeteket is tud egy-egy csillagról, és ha a tulaj úgy akarja, minden éjszaka előáll a tíz kihagyhatatlan csillag listájával, vagyis azokéval, amelyeket aznap feltétlenül érdemes megnézni.

A készülék USB-porton keresztül szinkronizálható a számítógéppel, de SD-kártyán új programokat is fogad, például az "Asztronómia gyerekeknek" című szoftverkiadványt.

Megmondja, merre van a Mars

A mobil planetárium fordítva is működik, képes ugyanis arra, hogy a kijelzőben világító nyilakkal használóját a 6000 égitestet tartalmazó adatbázisból kiválasztott csillagra irányítsa. Ha a csillagásznövendék olyan csillagba ütközik, amely egy konstelláció része, a SkyScout tájékoztatja erről, és szívesen elmagyarázza neki a csillagképet alkotó többi égitestet is.

A SkyScout saját pozícióját GPS-vevővel lövi be, amellyel nemcsak a felhasználó tartózkodási helyét, de a dátumot és az időt is meghatározza; a különböző objektumok helyzetét az adott pillanatban célszoftverrel számítja ki, azt pedig, hogy a készülék pontosan milyen irányban áll, a Föld mágneses és gravitációs mezőinek figyelembe vételével határozza meg. Az áráról egyelőre nem tudni. De hogy nem két fillér lesz, az biztos!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.