Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Hamarosan kaphatók az adókedvezményes számítógépek

2003.05.28. 11:22
Nyilvános azoknak a boltoknak a listája, amelyek árulják a Sulinet Expressz programban meghirdetett adókedvezményes számítógépeket, ám a weboldal és az információs telefonvonal is elérhetetlen a túlterheltség miatt. Az informatikai eszközöket lízingelő, vásárló és bérlő tanárok, diákok vagy szüleik legfeljebb három éven keresztül évente hatvanezer forintot írhatnak le a személyi jövedelemadójukból. A gépeket júniustól lehet megvásárolni a kijelölt boltokban.
A tavaly meghirdetett Sulinet Expressz program többszörös csúszás után májusban indult volna, a legújabb hírek szerint csak júniustól lehet megvásárolni az adókedvezményes gépeket. Noha a boltlista már felkerült a Sulinet weboldalára, információink szerint több nyertes pályázóval még nem kötött szerződést a minisztérium.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében minden pedagógus, hallgató, illetve minden olyan szülő, akiknek nappali képzésben részesül a gyermeke, adókedvezményt vehet igénybe számítógép vásárlása, bérlése vagy lízingelése esetén.

Ha valaki egy összegben vásárol számítógépet, akkor csak egy alkalommal írhatja le a hatvanezer forintot, és nem az adóalapból, hanem a személyi jövedelemadóból. Ezzel szemben lízingelésnél vagy bérlésnél minden évben igénybe lehet venni a kedvezményt, amennyiben a felszerelések ára nem egyszerre, hanem részletekben, több adóévben kerül kifizetésre.

A családtagok összejátszhatnak

A forgalmazók listája megyénként
Budapest, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod, Békés, Csongrád, Nógrád, Komárom, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Győr, Fejér, Szabolcs, Somogy, Tolna, Vas, Zala, Veszprém.
A Sulinet Expressz információs vonalán megtudtuk, hogy egy személy csak egyszer veheti igénybe a kedvezményt még akkor is, ha egyébként több okból is jogosult lenne rá, például egyszerre pedagógus és szülő. A családokban mindkét szülő vásárolhat kedvezményesen. A rendszer további érdekessége, hogy két szülő és két önálló keresettel rendelkező tanuló esetén a család összesen 240 ezer forintot írhat le adójából. A törvény szerint ezt a keretet nem lehet közösen felhasználni, például nem vehetnek közösen egy 240 ezer forintos eszközt, de ezt a kikötést valószínűleg könnyen ki lehet majd játszani: a családtagok vehetnek külön-külön monitort, CD-írót és számítógépet.

Az akciós termék nem továbbadható

A törvény másik kikötése szerint a termékeket kizárólag az értékesítésre felhatalmazott cégektől lehet beszerezni. Ezeknek a cégeknek a listáját ezen a címen lehet elérni, települések szerinti keresési lehetőséggel. A rendszer a cikk írásának időpontjában nem működött, ám a boltlista az Indexről is letölthető. A hivatalos Sulinet Expressz értékesítőhelyeket a boltokban kifüggesztett tanúsítványról is fel lehet ismerni.

Az infovonalon megtudtuk, hogy a vásárláshoz a pedagógusoknak munkaviszonyról szóló igazolást, a diákoknak és a szülőknek pedig hallgatói jogviszonyról szóló igazolást kell felmutatniuk. A visszaigénylés jogosságát később az APEH bármikor ellenőrizheti, ezért az igazolásokat és a számlákat érdemes megőrizni. Az akciós termékeket a magánszemélyek három évig nem értékesíthetik és nem adhatják bérbe, meglétüket az adóhatóság ellenőrizheti.

A Sulinet listáján található forgalmazók közül néhányat megkérdeztünk arról, hogy forgalmazzák-e már a Sulinet Expressz programban meghirdetett kedvezményes számítógépeket. A budapesti Tesco munkatársa egyelőre nem tudott választ adni, az Electro World Magyarország munkatársa azonban azt mondta, hogy egyelőre folynak a tárgyalások, és egy-két héten belül várható a gépek boltokba kerülése. A pilisvörösvári Dzsébri Szoft Bt. Munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a szerződéseket még nem kötötték meg, és szerinte leghamarabb június közepén érkeznek meg az akciós termékek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!