Vilma
-7 °C
4 °C

Sulinetes gép minimálbérből?

2003.07.01. 12:37
Az Index Közgazdász Munkacsoportja kiszámolta, hogy mekkora keresettel érdemes nekivágni a Sulinet Expresszes számítógépek megvásárlásának. Kezdetnek nem árt, ha a családban minden jogosult keres hetvenezret havonta.
A teljes hatvanezer forintos adókedvezmény igénybevételének egyik alapfeltétele, hogy az illető akkora jövedelemmel rendelkezzen, amely után összesen legalább hatvanezer forintot kell adóznia, mondta el hétfőn Fejér Bernát, az Oktatási Minisztérium jogásza a Törzsasztalban olvasóink kérdésére válaszolva.

Legalább hetvenezer bruttó

Az Index Közgazdász Munkacsoportja rövid fejszámolással kiderítette, hogy a munkavállalók már havi bruttó hetvenezer forint körüli keresettel igénybe vehetik a teljes kedvezményt. Más kérdés, hogy bruttó hetvenezer forintos fizetésből az ember aligha fog komplett számítógépet vásárolni, hiszen a legolcsóbb összeállítások is bőven átlépik a százezer forintos határt. Az alkalmazotti minimálbér esetében ugyanakkora az adójóváírás, mint a minimálbér adója, így a minimálbérrel bejelentett dolgozók nem vehetik igénybe a sulinetes kedvezményt, hacsak nincs más adóköteles jövedelmük.

Minimálbéres vállalkozók

Amennyiben valaki vállalkozóként kapja a minimálbért, akkor esetében nincs adójóváírás, így már minimálbérrel is igénybe veheti a Sulinet program teljes adókedvezményét. Ha az összevont adóalap adóját az egyéb adójóváírások hatvanezer forint alá csökkentik, akkor természetesen már csak a maradékot lehet a Sulinet Expressz keretében leírni. Az egyetemisták szüleire már nem érvényes, de a közép- és általános iskolások szüleinek adóját csökkenti a gyermekek után járó kedvezmény is, így esetükben nagyobb bruttó kereset szükséges a teljes sulinetes adókedvezmény igénybevételéhez.

A családok sokkal jobban járnak az egyedülálló diákoknál. Két felnőtt és két tanuló gyermek esetén - feltéve, hogy a gyermekek még nem dolgoznak - a szülők fejenként legfeljebb hatvanezer forintot igényelhetnek vissza, mivel a gyermekek száma nem befolyásolja a kedvezmény mértékét.

Nagy családdal jobb

Dolgozó egyetemista gyermekekkel a kedvezmény tovább növelhető, persze a diákoknak is érdemes jól fizető munkát találniuk, hogy meglegyen a fent említett havi bruttó hetvenezer forintos keresetük, vagy a vállalkozói minimálbér. Amennyiben a négytagú családból mindkét szülő és a két diák is kereső ember, mind a négyen igénybe vehetik a fejenként hatvanezres kedvezményt, de egy termékre közösen nem. Kedvezmény természetesen kisebb keresetnél is igényelhető, de akkor hatvanezer forintnál biztosan kisebb lesz a keret.

A gyermektelen párok számára szomorú hír, hogy az egyetemre járó, és nem kereső feleség férje nem kaphat sulinetes adókedvezményt, mivel erre a diákon kívül csak az anyós és após (tehát a diák szülei) jogosultak - feltéve, hogy van adóköteles jövedelmük.

Építhetik a közös gépet

Két szülő és két gyermek esetén, ha mindenki rendelkezik saját jövedelemmel, legjobb esetben összesen kétszáznegyvenezer forint kedvezményt lehet összegyűjteni egy évben. Ha a lehető legolcsóbban akarnak minőségi számítógépet venni, akkor kénytelenek lesznek kedvezmény nélkül megvenni a huszonezer forintos alaplapot (amelyet a program keretében nem lehet külön megvásárolni), majd a családtagoknak egyenként kell beszerezniük a többi részegységet. Egyikük megveheti például a monitort, másvalaki pedig a videokártyát, az egeret, a billentyűzetet és a többi alkatrészt, amelyek árát később a Sulinet Expressz keretében leírhatják.

Kormányváltás boríthatja a bérletet

A számítógépek és alkatrészek egy összegben történő megvásárlása esetén könnyen átlátható a sulinetes rendszer, hiszen ebben az esetben csak a vásárlás évében lehet leírni a hatvanezer forintos kedvezményt, ugyanakkor a jogosultak mind a három évben vásárolhatnak.

A bérleti konstrukciónak azonban több buktatója lehet. A kedvezményt csak addig lehet igénybe venni, amíg az SZJA törvény erre vonatkozó paragrafusa hatályban van, és ez mindig a parlamenttől függ. Emellett a diákok megbukása és végzése esetén a diákigazolvány lejárta után szintén megszűnik a jogosultság. Ha valaki a jogosultság vagy a törvény változása után is folytatni szeretné a számítógép bérlését, annak valószínűleg többet kell majd fizetnie érte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.